Przepis na zupa szczawiowa z przecieru

1 Zapisać

Zupa szczawiowa z jajkiem

) A skwareczki z kiełbasy też nie będą do pogardzenia. słoiczek 350 gramowego przecieru szczawiowegomarchew, pietruszka, seler mały, kawałek poraliść laurowy, sól, 3 ziarnka pieprzupłaska łyzeczka cukruśmietana1/4 kostki rosołowej drobiowejjajka, płaska łyżka mąki, kilka kropel maggiPrzygotowanie. Do garnuszka wlać 1 i 1/2 litra wody, zagotować i włożyć obraną włoszczyznę, przyprawyGdy warzywa będą miękkie wlać szczaw, zamieszać i ponownie zagotować - około 15 min. W tym czasie ugotować 2 jajkaDoprawić zupę do smaku maggi, "zatrzepką" z mąki, kostką rosołową oraz cukrem, jeśli zupa będzie za kwaśnaJuż na talerzu można dodać łyżkę śmietanyJeśli ugotujemy sobie do zupy makaron lub ziemniaki, będziemy mieć pełne danie
0 Zapisać

Szczaw do słoików

Za każdym razem, gdy słyszę hasło "zupa szczawiowa", mam przed oczami zdjęcie sprzed dwudziestu lat, na którym urocza mała dziewczynka z dwoma kucykami przewiązanymi różowymi kokardami siedzi nad wielkim talerzem wspomnianej zupy i pływającymi na jej powierzchni kawałkami białka jaja
3 Zapisać

Zupa BAZA

OGÓRKOWA  lub  SZCZAWIOWA - odkręcamy słoik z zawartością i łyżką wygarniamy bezpośrednio do zupy, przepłukujemy słoik przegotowaną wodą, wlewamy do zupy i całość mieszamy przez chwilę drewnianą łyżką
Więcej przepisów na %s strony