Przepis na zupa czernina z kaczki

Czernina

Czernina

Czernina to moja zupa z dzieciństwa - ulubiona zupa, do czasu, dopóki nie zorientowałam się z czego tak naprawdę się ją robi
Czernina z kluskami

Czernina z kluskami

Czernina, czarnina lub czarna zalewajka – to polska zupa, która od czasu do czasu gości na naszym stole, jej podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki
Czernina

Czernina

* Jeśli chcemy, by zupa była bardziej gęsta dodajemy więcej mąki. W miseczce ucieramy mąkę z łyżka cukru, dodajemy odrobinę wody, ocet i stopniowo, ciągle mieszając, dolewamy krew z kaczki
Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka

Czernina, czarna polewka lub inaczej czarna zalewajka, to polska zupa ugotowana na bazie rosołu i krwi z kaczki z charakterystycznym słodko-kwaśnym posmakiem
“Kuchnia Pałucka” – recenzja

“Kuchnia Pałucka” – recenzja

Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków
Czernina z kaczki

Czernina z kaczki

Czernina z kaczuszki. Do garnka wlałam wodę włoşyłam skrzydełka z kaczki obgotowałam je i przecedziłam
Czernina

Czernina

Mieszać, oddstawić na noc. Ugotować makaron (gniazda średnie), podgrzać czarninę ale bez wrzenia, nalać do talerza i wcinać
CZERNINA -CZARNA POLEWKA

CZERNINA -CZARNA POLEWKA

Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka – Staropolska  zupa . której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki(krew pozyskuje sie z żywej kaczki robiąc małe nacięcie na głowie,karku  krew ma szanse splynac z kaczki
Czernina z kluchami

Czernina z kluchami

Czernina z krwią mrożoną nie jest niestety tak dobra, jak ta ze świeżą, ale cóż, poradzić, gdy o tę drugą jest w naszych czasach wyjątkowo ciężko
Czernina vel czarna polewka

Czernina vel czarna polewka

Warto by ta polska zupa pozostała w naszej tradycji, bo zaskakująca i całkiem inna. skrzydełka kacze albo porcja rosołowa z kaczki
Czernina wzmocniona koniakiem

Czernina wzmocniona koniakiem

krew z kaczki z dodatkiem octu i wody. Czernina najlepsza jest odgrzana następnego dnia. Warzywa umyć, obrać i dodać do gotującego się wywaru
Czarna polewka zwana na kujawach "czerniną"

Czarna polewka zwana na kujawach "czerniną"

Tradycyjna polska zupa ( choć nie we wszystkich rejonach znana ) to zupa dość kontrowersyjna, głównie ze względu na to, z czego jest robiona i dla niektórych nie do pomyślenia jest jej skosztować
czarnina

czarnina

W restauracjach najczęściej spotkamy czerninę ale w moim regionie ludzie mówią czarnina, dlatego i u mnie na blogu też będzie czarnina, czyli zupa z kaczej krwi na bazie rosołu z owej kaczki, podawana z kluskami ziemniaczanymi, robiona na słodko lub na kwaśno, w zależności od upodobań rodzinnych
25 "kulinarnych" faktów o mnie

25 "kulinarnych" faktów o mnie

Zazwyczaj robię obiady jednodaniowe, albo zupa albo drugie danie. Lubię kuchnię chińską i tajską, a najbardziej pieczoną pierś z kaczki