Przepis na zasmażka do fasolki po bretońsku

72 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

oleju podsmażyć boczek dodać kiełbasę i cebulkę smażyć aż cebula się zrumieni. wlać nową wodę i gotować do miękkości
18 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Następnie dodać koncentrat pomidorowy i gotować, aż fasola będzie miękka. Do tego koniecznie wędzony boczek i cienka kiełbasa oraz dużo majeranku
18 Zapisać
fasolka po bretońsku - wyśmienita !

fasolka po bretońsku - wyśmienita !

Zrobić jasną zasmażkę, wlać do niej chochlę wywaru z fasolki, dobrze wymieszać i dodać do garnka. Mięso, boczek, kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu dodając pod koniec pokrojony czosnek
6 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Dodajemy przecier pomidorowy. Dawno nie robiłam tej fasolki , ale jak już zrobiłam to nie mogłam się jej najeść
6 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Gdy fasolę możemy przegryźć dodajemy wcześniej podsmażony boczek i kiełbasę oraz doprawiamy solą i odrobina majeranku
3 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć, wlać kilak łyżek wody z garnka od fasolki, wymieszać, całość wlać do garnka z fasolką, wymieszać
3 Zapisać
fasolka po bretońsku mojej Mamy - klasyka kuchni polskiej

fasolka po bretońsku mojej Mamy - klasyka kuchni polskiej

Podsmażoną wędlinę wrzucamy do gotującej się fasolki. Podobno to danie barowe. ewentualnie zioła do grochówki
2 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

w tym czasie po kolei kroimy produkty i dorzucamy do gotującej się fasolki. -przecier pomidorowy. Dodajemy przyprawy
2 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Wśród wad – oczywiście jedna, która powoduje naszą niechęć do fasoli, a mianowicie niesamowita zdolność do powodowania wzdęć
1 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Teraz wyjmujemy kość (możemy obrać z niej mięso i przełożyć do fasolki) i całość doprawiamy majerankiem, paprykami, solą i pieprzem do smaku
1 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

harissa lub chili według upodobań. Kiedy fasola była miękka, dodałam koncentrat, roztarty w dłoniach majeranek, paprykę słodką, harissę, musztardę i cukier
1 Zapisać
Ekspresowa fasolka po bretońsku

Ekspresowa fasolka po bretońsku

zasmażka. Dodać do niej podsmażony boczek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. olej do smażenia. Dziś u mnie na obiad ekspresowa fasolka po bretońsku
1 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Dodaję do fasolki i gotuję. Kiełbasę kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej cebuli i smażę razem przez kilka minut
0 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać. Generalnie przepisy kuchni francuskiej mówią o fasoli, pomidorach, majeranku i liściu laurowym
0 Zapisać
FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU

przecier pomidorowy. przyprawa do dań z fasoli. Cebulę siekam i podsmażam. Dodaję przyprawę do dań z fasoli i przecier pomidorowy
0 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Boczek pokroić w kostkę, lekko obsmażyć, dodać w połowie gotowania do fasoli. po pół łyżeczki. Nieco później dodać posiekaną i podduszoną na tłuszczu cebulę
0 Zapisać
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Przygotować zasmażkę, na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała i nabrała lekko brązowego koloru
1 Zapisać
Olka Fasolka

Olka Fasolka

-) Zawsze myślałam, że ugotowanie dobrej fasolki po bretońsku jest dużym wyzwaniem, ale okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne