Przepis na zaprawa peklująca

1 Zapisać
Schab ze słoja

Schab ze słoja

dziwne. nie, kiedyś tak często robiono, ale ten jest taki na już, to znaczy przygotowuje sie go dość szybko, ale swoje odczekać trzeba
0 Zapisać
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii

Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii

Dziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek
109 Zapisać
Marynowanie mięsa

Marynowanie mięsa

Sucha zaprawa to metoda polegająca na natarciu mięsa mieszanką ziół i przypraw, ułożeniu w kamionkowym garnku, przykryciu i odstawieniu na dwa dni w chłodne miejsce
0 Zapisać
baleron z pończochy - domowa wędlina

baleron z pończochy - domowa wędlina

zaprawa z przypraw. baleron z pończochy. Wyrób tej wędliny to z najprostszych sposobów, na wykonanie domowego mięsiwa
1 Zapisać

Golonka peklowana wędzona

Przygotowanie zalewy peklującej. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz soli peklującej. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut
0 Zapisać

Cielęcina peklowana pieczona

1. Przygotowujemy zaprawę do peklowania. do 1 l wrzątku wsypujemy pieprz, ziele, majeranek i pokruszone liście laurowe
8 Zapisać

Kiełbasa świąteczna Chefa (z dziczyzny)

Peklowanie. Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki. pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, 1 łyżeczkę czosnku (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę)
0 Zapisać

Karkówka szpikowana parzona

1. Karkówkę po nakłuwać nożem i wcisnąć głęboko kawałeczki ząbków czosnku (nada specyficznego smaku a jednocześnie umożliwi dojście zaprawy do wnętrza mięsa)