Przepis na zalewa do wędzenia

Szynka Wędzona

Szynka Wędzona

szynka wieprzowasól peklowa ( 3 łyżki)5-6 liści laurowychziele angielskie ( 8 ziarenek)czarny pieprz 2 ząbki czosnkumajeraneksiatka na mięsoprzyprawy według uznaniaDo wody dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę pieprzu, ząbki czosnku, trochę majeranku. bawełnianą ściereczką)  i pozostawiamy tak na 1-2 dni do obsuszenia ( w chłodnym miejscu)
Polędwiczki wędzone

Polędwiczki wędzone

Pozostawiamy do ociekania najlepiej w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu 6-8 godz. Wykonanie. Kupujemy polądwiczki myjemy pod bieżącą wodą
Boczek wędzony

Boczek wędzony

Zalewa. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
Wędzone wędliny

Wędzone wędliny

Pod koniec wędzenia, możemy podrzucić do paleniska kilka gałązek jałowca, tymianku, by nadać wędzonce niepowtarzalny smak
SAŁATKA WĘDZONA

SAŁATKA WĘDZONA

Wtedy takie sałatki dopiero raczkowały ,więc tym bardziej przypadła mi do gustu. Poza tym szybko się ją robi a efekt smakowo jest doskonały
Wędzona polędwica z suma

Wędzona polędwica z suma

* zalewa. * kilka gałązek świeżego tymianku do środka. Wieszamy w przewiewnym miejscu do wyschnięcia. zalewę gotujemy ok 15 min , studzimy , zalewamy rybę i pozostawiamy na 6 godzin
Schab wędzony

Schab wędzony

Kupujemy schab odcinamy mizdrę taka biała błona i warkocz inny kolor mięsa przyłączony do schabu podobny w wyglądzie do warkocza
Szynka wędzona i parzona

Szynka wędzona i parzona

Najlepsze do wędzenia są drzewa owocowe. Trudno dostać wędlinę w sklepie, która smakim przypomina tą, którą jedliśmy w dzieciństwie
Słonina wędzona

Słonina wędzona

Zalewa. -robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy. -zostawiamy w chłodnym miejscu aż wystygnie i chowamy do lodówki na minimum 10 godz. 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy
Wędzona polędwica

Wędzona polędwica

document. Do wody dodajemy sól i resztę składników. document. Mięso umyte wkładamy do zalewy na 7-10 dni. Soczysta, wędzona polędwica mojego taty
Wędzona szynka i schab

Wędzona szynka i schab

Zalewy jest dużo więc nie trzeba mięsa przewracać, ale gdyby ktoś miał większą miskę i zalewa nie przykrywałaby mięsa to należy je przewracać każdego dnia, aby dobrze się zamarynowało
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Zalewa. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno
Wędzenie przepis ogólny

Wędzenie przepis ogólny

Zalewa. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno
Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Po nastrzyknięciu wstawiamy do czystego pojemnika i zalewamy pozostałą częścią zalewy peklującej. Do tej pory zawsze stosowaliśmy różne metody peklowania, ale zawsze opieraliśmy się na jednym schemacie wędzenia i to zmiana tego drugiego elementu wpłynęła w sposób bardzo znaczący na efekt smakowo-zapachowy
Wędzony ser biały w oliwie

Wędzony ser biały w oliwie

Pierwotnie chciałam go zapakować w wosk i odłożyć do leżakowania. Od razu zaznaczę, że w taki sposób można przygotować zwykły biały ser lub fetę (ważne, żeby były twarde i zwarte), albo zwykły wędzony ser biały, który jest dostępny w sklepach
Schab wędzony

Schab wędzony

dominują nad mięsem, nie wybijają się w smaku. Gorczycę, goździki oraz listki laurowe wrzucamy do moździerza i rozbijamy