Przepis na zalewa do ryby po grecku

Smażony filet z dorsza w zalewie octowej

Smażony filet z dorsza w zalewie octowej

Zalewa octowa ma delikatny smak kwasowości czyli idealny jak dla mnie. Dzisiaj przygotowałam filet z dorsza,dość często używam jej np do ryby po grecku lub smażoną do obiadu i jej smak mi idealnie odpowiada
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Do rondelka wlej niewielką ilość oliwy i wrzuć pokrojoną cebulę, pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Zalewa. Składniki zalewy zagotować, wrzucić do niej pokrojone warzywa. Dzięki dodatkowi octu rybę tę można przygotować parę dni wcześniej, i tuż przed przyjęciem mieć więcej czasu dla siebie
Śledź po "fińsku"

Śledź po "fińsku"

Zalewa octowa. Finowe lubią ryby podawane ze słodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii
Ryba po japońsku wg Aleex

Ryba po japońsku wg Aleex

Zalewa. Kawałki ryby smażyć na oleju, rumiane odłożyć na bok do ostygnięcia, można odsączyć na ręczniku papierowym
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Gdy zalewa ostygnie, salaterkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków (najlepiej na całą noc)
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Słodko kwaśna zalewa i łagodna ryba…ehh rozmarzyłam się…. Przygotowujemy ciasto do ryby. mały koncentrat pomidorowy
Jak przygotować Wigilię?

Jak przygotować Wigilię?

Przed samym przyjściem gości przygotujmy ryby do smażenia i obierzmy ziemniaki – smażona ryba i ziemniaki będą najlepsze przygotowane bezpośrednio przed podaniem
Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Sposób przygotowania jest podobny jak w przypadku ryby po grecku tyle, że są nieco inne warzywa a całość jest w słodko-kwaśnej zalewie