Przepis na zalewa do peklowania mięsa

peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór wołowy. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor
Peklowana szynka

Peklowana szynka

Do peklowania. Jeżeli mięso nie ma ładnego, równego kształtu to wkładam je w siatkę do mięsa - można taką kupić (ja kupuję w pasmanterii)
Schab peklowany pieczony

Schab peklowany pieczony

zalewa peklująca. dodatkowo. olej do smażenia. vegeta, cukier do smaku. Ząbki czosnku rozgnieć dłonią przed wrzuceniem do zalewy
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

W garnku zagotować litr wody z dodatkiem liści laurowych, ziela i pieprzu, wystudzić. Do zimnej zalewy dodać sól peklową
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze

zalewa. Do peklowania najlepiej nadają się naczynia kamionkowe lub szklane. Mam termometr z sondą - wbijam w najgrubszą część mięsa, ustawiam temperaturę, wstawiam do piekarnika i czekam kiedy termometr da sygnał ze temperatura wewnątrz mięsa jest odpowiednia
szynka peklowana pieczona

szynka peklowana pieczona

Codziennie mięso obracamy, sprawdzajac czy zalewa nie zmetniała jesli tak musimy zalewe zrobic od nowa
Peklowana pieczona szynka

Peklowana pieczona szynka

Zalewa. Zamiast soli peklowej możemy użyć saletry amonowej (dostępna w niektórych sklepach), ale należy ją bardzo rozważnie dodać, ponieważ takie małe kilku-gramowe opakowanie jest przeznaczone na kilkadziesiąt kilogramów mięsa
Boczek peklowany i gotowany

Boczek peklowany i gotowany

Zalewa. najlepiej w rękawie do pieczenia. Zalewa. Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć boczek
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina.

Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina.

Zalewa. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć
Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Pieczona karkówka peklowana "na mokro"

Gdybyście zauważyli, że woda (zalewa) staje się BARDZO mętna, krwista, wymieńcie ją na nową. Naczynie z mięsem wstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki (najlepsza temperatura do peklowania to ok
Pieczona szynka peklowana

Pieczona szynka peklowana

W porównaniu do poprzedniego roku można nawet sądzić, ze bardzo cicho Jest to spowodowane zmianami jakie zaszły w moim życiu w tym roku