Przepis na zalewa do mięsa

peklowanie mięsa

peklowanie mięsa

wybrałam do tego szynkę wieprzową i ozór wołowy. cechą charakterystyczną takiego mięsa, jest piękny różowy kolor
Kurczak duszony  w zalewie miodowo - musztardowej

Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej

Zalewa. (SkĹ‚adniki zalewy Ĺ‚Ä…czymy i podgrzewamy aĹź do rozpuszczenia miodu). 3 h do lodĂłwki (jeĹ›li mamy moĹźliwość to najlepiej na caĹ‚Ä… noc). Po tym czasie dusimy pod przykryciem na maĹ‚ym ogniu 1 godzinÄ™ (kilka razy obracajÄ…c kurczaka, Ĺźeby dobrze zmieszaĹ‚ siÄ™ z zalewÄ…)Â. Na koniec juĹź bez przykrycia wkĹ‚adamy do nagrzanego piekarnika (200st. )  na ok 15-min do przypieczenia siÄ™ skĂłrkiÂ
Mięso mielone zapiekane z ziemniakami

Mięso mielone zapiekane z ziemniakami

puszka ponidorów w zalewie własnej. Naczynie żaroodporne wysmarowałam obficie masłem i nałożyłam wpierw warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa mielonego i przykryłam to ziemniakami i obsypałam tartym żółtym serem
Schab gotowany w zalewie

Schab gotowany w zalewie

Mięso jest delikatne, miękkie i dobrze się kroi. Do zimnej zalewy włożyć schab (powinien być w całości zamoczony w
Pulpety rybne w zalewie octowej

Pulpety rybne w zalewie octowej

zalewa. Maszynką do mielenia mięsa mielimy filety rybne, odciśnięte bułki z mleka oraz cebulę, dodajemy roztrzepane jajka przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę rybną
Bakłażan z mięsem i fetą

Bakłażan z mięsem i fetą

Po jakimś czasie nabywa się odwagi do testowania smaków i składników, na które do tej pory patrzyło się z ukosa
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z bazylią

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z bazylią

Jak to mówią do trzech razy sztuka i wreszcie się udało zjeść. Bakłażany dokładnie myjemy i przekrawamy na pół po długości, z każdej połówki wydrążamy środek, uważając aby nie przeciąć skórki
Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Zalewa powinna być dość dobrze posolona, gdy liście kapusty były gotowane w nieosolonej wodzie. Zalewa powinna prawie całkowicie przykryć gołąbki
klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej

klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej

zalewa. dodatkowo. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Przełożyłam do słoiczków. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę). Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wody, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam