Przepis na zalewa do grzybów leśnych

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewa octowa. Idealne do „wódeczki”. -) Bardzo lubię grzyby w occie choć niekoniecznie do napojów procentowych
Grzyby marynowane tradycyjnie

Grzyby marynowane tradycyjnie

Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego
Grzyby marynowane.

Grzyby marynowane.

Nie tylko w święta, i nie tylko jako dodatek do innych dań. Skoro już mowa o przetworach, a i pogoda pozwala na uzupełnianie leśnych, koszykowych zbiorów,warto uzupełnić też kolejne słoiki
Co z tym grzybem?:)

Co z tym grzybem?:)

Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasyczna. Pod koniec mój mąż dostał rozkaz zbierania tylko mniejszych egzemplarzy nadających się do marynaty
Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka najlepiej nadają się do wigilijnego barszczu, rosołu czy innej „czystej zupy” – są małe i wygodne do jedzenia
Przetwory : grzyby marynowane

Przetwory : grzyby marynowane

Zalewa. Oczyszczone grzyby (jeśli są małe w całości, lub większe- łebki) gotuję przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, po czym odcedzam je i wkładam do wyparzonych słoików
Podgrzybki w zalewie octowej

Podgrzybki w zalewie octowej

Zalewa octowa. Do obgotowania grzybów. do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
Kurczak w leśnym sosie

Kurczak w leśnym sosie

Z grzybów suszonych ugotowałam wywar, który w naturalny sposób nadał daniu leśnego smaku i nie potrzebowałam do tego produktu nafaszerowanego konserwantami
sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami

sałatka jajeczna z marynowanymi grzybami

sól, pieprz do smaku. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy musztardę i majonez
Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Potem zalewa marynatą- przestudzoną, jeśli grzyby będą potem pasteryzowane, gorącą-jeśli nie poddaje się ich pasteryzacji
Pasztet z grzybami

Pasztet z grzybami

Doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, resztę grzybów, bulion grzybowy i mieszamy dokładnie
Suszone‚ marynowane‚ gotowane czyli przetwory z grzybów

Suszone‚ marynowane‚ gotowane czyli przetwory z grzybów

Zalewamy nią grzybki umieszczone w słoiczkach‚ a na nich układamy pierzynkę z cebuli. Przetwarzanie grzybów leśnych nie jest procesem zbyt skomplikowanym‚ my preferowaliśmy klasyczne sposoby przedłużenia ich żywotu w domowej spiżarni