Przepis na zalewa do golonki

33 Zapisać
Golonka

Golonka

Golonki zalewam wodą, dodaję obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową i przyprawę do golonki. Wkładam do niej umyte golonki (powinny one być całkowicie zakryte)
4 Zapisać
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki

Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler
3 Zapisać
GOLONKI INDYCZE PIECZONE W PIWIE

GOLONKI INDYCZE PIECZONE W PIWIE

Golonki powinny mieć dużo płynu (zalewa lub trochę wody, oleju) w którym. Doskonałe soczyste mięso, które rozpływa się w ustach
2 Zapisać
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie
2 Zapisać
Chrupiąca golonka w piwie wg Kariny

Chrupiąca golonka w piwie wg Kariny

golonki nie marynujemy przez noc dlatego trzeba dobrze ją natrzeć solą oraz przyprawą Prymat,zalewa w której będzie się piekła może wydawać sie dość słona ale mięsko wyjdzie idealne
2 Zapisać
Golonki na kiszonej kapuście

Golonki na kiszonej kapuście

Dziś prezentuje wyśmienite pieczone golonki musztardowo-miodowe na kapuście kiszonej z pieczarkami i cebulką, polecam
1 Zapisać
Golonki w Maxi wydaniu

Golonki w Maxi wydaniu

Przyprawy, które możemy dodawać to liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, gałązki rozmarynu. Pieczone golonki w wielkim garnku rzymskim
1 Zapisać
"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie

"Odchudzona" golonka w piwie i miodzie

Włoszczyznę, czosnek, cebulę i golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zalewamy mieszanką piwną i posypujemy rozmarynem oraz majerankiem
1 Zapisać
Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Golonka pieczona w garnku rzymskim z pomidorowo-paprykową skórką i pieczonymi ziemniakami

Dziś smakołyk dla wielbicieli golonki. Dobrze przygotowana smakuje wyśmienicie. Ja proponuje natrzeć ją pomidorowo-paprykowa pastą, zostawić na noc a potem upiec
0 Zapisać
Golonka w piwie z wolnowaru

Golonka w piwie z wolnowaru

Golonkę umyć włożyć do wolnowaru. Czosnek obrać i drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, kminkiem i miodem – rozpuścić w piwie, do piwa dodać liście laurowe i ziele angielskie
0 Zapisać
Golonka pieczona

Golonka pieczona

golonki myjemy, osuszamy, "opalamy" ewentualne włoski. czosnek obieramy, rozgniatamy, mieszamy z pieprzem nacieramy golonki z każdej strony
1 Zapisać
Groszek z golonką czyli zupa Madzi z zielonego groszku :)

Groszek z golonką czyli zupa Madzi z zielonego groszku :)

Zalewamy wodą (tak aby były całkowicie przykryte) i dodajemy dwie bulionu warzywnego. Golonki dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka
18 Zapisać
ŚWIŃSKI RARYTASIK W GALARECIE

ŚWIŃSKI RARYTASIK W GALARECIE

Trafiła do nas z kuchni niemieckiej. Na półmisku ułożyć pokrojone w grubsze plastry golonki, na nie cienko pokrojone pikle z ogórków kiszonych i dekorację wg własnej inwencji
16 Zapisać
Domowy baleron

Domowy baleron

Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Terrina z golonki. Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu
5 Zapisać
Domowy baleron

Domowy baleron

Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Terrina z golonki. Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu
4 Zapisać
Zimne nóżki

Zimne nóżki

moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed nią emaliowana miednica, do której wkłada pokrojone nóżki, a potem zalewa je wywarem
3 Zapisać
Zimne nóżki

Zimne nóżki

moja babcia krzątająca się po kuchni, a przed nią emaliowana miednica, do której wkłada pokrojone nóżki, a potem zalewa je wywarem
1 Zapisać
Dobry Pasztet. Galareta Dobra

Dobry Pasztet. Galareta Dobra

Gdy zewsząd słychać narzekania na jakość wędlin, może zamiast budować w pośpiechu przydomową wędzarnię czy też przemierzać gminę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu tradycyjnie wyrabianej szynki, łatwiej byłoby zrobić pasztet