Przepis na wywar z kości

3 Zapisać
Zupa z młodych warzyw na wywarze z wędzonych kości kurczaka. Fotonauka. BLW

Zupa z młodych warzyw na wywarze z wędzonych kości kurczaka. Fotonauka. BLW

Do czystego wywaru wrzucić. Wywar. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i dodać kości. W diecie niemowlaka zupa stanowi ważny element, ale trudno ją implementować w zgodzie z metodą BLW
1 Zapisać
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi

Zostało dużo kości. A może macie jeszcze gęsią szyję. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup
1 Zapisać
Wywar mięsny na Zupę

Wywar mięsny na Zupę

Mięso obrane z kości i warzywa można dodać do przygotowywanej później zupy. Ja, jestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa
5 Zapisać
Krupnik z pęczaku na rumianym wywarze wołowym

Krupnik z pęczaku na rumianym wywarze wołowym

kawałek selera wielkości pietruszki. Zupka akurat na zimowe dni -. kości   ( resztę warzyw i obrane mięso wykorzystać
0 Zapisać
Krupnik na wywarze z włoszczyzny  z wołowiną

Krupnik na wywarze z włoszczyzny z wołowiną

koperek/ lubczyk/ sól/pieprz. Dodać kaszę jęczmienną i gotować pod przykryciem jeszcze ok. Jedna z lepszych dietetycznych zup
249 Zapisać
Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

czernina po żydowsku - przepyszna zupa na wywarze z gęsiny z dodatkiem mięsa obranego od kości, owoców suszonych, marynowanych i surowych, marynowanej dyni i co ciekawe - bez krwi
236 Zapisać
Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Dziś stwierdziłam, że czas zrobić coś trochę bardziej treściwego i tak oto zapraszam na gulasz z łopatki wieprzowej
221 Zapisać
Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

Wszystko dodajemy do wywaru. dodajemy kości schabowe i gotujemy. Uwielbiam barszcz czerwony,. Zawsze podaję go z ziemniakami
192 Zapisać
Golonka na kiszonej kapuście

Golonka na kiszonej kapuście

Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości. Gotować golonki prawie do miękkości.                                Golonka to kaloryczna potrawa, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na mały grzeszek
106 Zapisać
Kurczak w galarecie z papryką (galat)

Kurczak w galarecie z papryką (galat)

Warzywa wyciągamy z wywaru. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości kurczaka
97 Zapisać
Pikantna zupa serowo-pomidorowa z klopsikami (na rosole)

Pikantna zupa serowo-pomidorowa z klopsikami (na rosole)

mięso z rosołu (obrane z kości) - u mnie filet w piersi kurczaka i pałki, łącznie ok. Prawie, prawie mogłabym dziś zaśpiewać tę piosenkę o pomidorowej
90 Zapisać
Jak się robi zupę gulasz

Jak się robi zupę gulasz

) To nie jest błyskawiczna potrawa, bo wywar gotuje się długo, a mięso, by było odpowiednio miękkie, wymaga czasu
85 Zapisać
Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach

Żurek wielkanocny na wędzonych żeberkach

Miękkie kości wyciągamy z wywaru. Wywar cedzimy. Kości zalewamy wodą i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Żurek wielkanocny to tradycja, która w naszym domu jest kultywowana
73 Zapisać
Idealna golonka

Idealna golonka

Możecie też użyć zmielonego, ale kiedy będziecie zbierać szumowiny, które powstaną podczas gotowania jest duże prawdopodobieństwo, że zabierzecie też z wywaru pieprz
71 Zapisać
Zupa kapuśniak

Zupa kapuśniak

Przygotowanie zupy zaczynamy od ugotowania intensywnego wywaru na wędzonce. wędzone kości wieprzowe). Przepis na kapuśniak
68 Zapisać
Kapuśniak

Kapuśniak

Najpierw gotujemy wywar na mięsiwie z kośćmi i warzywach. Słodką dodaję pod koniec gotowania wywaru. Kapuśniak musi mieć wyraźny posmak wędzonki, zatem boczek, wędzone kości i dodatek kiełbasy są wskazane
63 Zapisać
Kurczak w galarecie (galat)

Kurczak w galarecie (galat)

Warzywa wyciągamy z wywaru, będziemy potrzebować marchewkę, którą kroimy w plasterki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości kurczaka
59 Zapisać
Zimne nóżki, czyli galaretka wieprzowa

Zimne nóżki, czyli galaretka wieprzowa

Kiedy mięso jest już dobrze rozgotowane, przelewam całość przez durszlak, oddzielając tym sposobem wywar od mięsa