Przepis na wywar z kości cielęcych

2 Zapisać
Rolada cielęca z grzybami

Rolada cielęca z grzybami

wywar z gotowania. Polecam na świąteczny obiad i na. zimno. Można sobie ułatwić pracę dusząc większy kawałek, a potem odłożyć część
2 Zapisać
Węgierski gulasz cielęcy – wersja normalna i a’la Gerber

Węgierski gulasz cielęcy – wersja normalna i a’la Gerber

Gotujemy, odparowujemy i uzupełniamy odcedzonym wywarem z kości (najlepiej przecedzić przez sitko z gazą)
1 Zapisać
GALARETA Z GOLONKI CIELĘCEJ

GALARETA Z GOLONKI CIELĘCEJ

Mięso obrać z kości i pokroić drobniej, wywar odmierzyć żeby wiedzieć ile dodać żelatyny wg przepisu na opakowaniu
93 Zapisać
Jak się robi zupę gulasz

Jak się robi zupę gulasz

) To nie jest błyskawiczna potrawa, bo wywar gotuje się długo, a mięso, by było odpowiednio miękkie, wymaga czasu
46 Zapisać
Rolada z karkówki z czerwoną cebulą

Rolada z karkówki z czerwoną cebulą

wywaru cielęcego . Niedawno robiłam roladki z karkówki i bardzo nam zasmakowały. Dziś, mając w ręku ładny kawałek karczku, pomyślałam sobie, że może zrobić z niego jedną, dużą roladę
13 Zapisać
Tradycyjny rosół z kury

Tradycyjny rosół z kury

Przeglądając pomysły na dobry rosół spotkałam się z przepisem Magdy Gessler, która dodaje białka kurze do zimnego wywaru
13 Zapisać
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

wywar z kości cielęcych, ugotowany dzień wcześniej, zagotowałam. Z wybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne
4 Zapisać
Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

To naprawdę tanie kawałki, z których powstaje maksymalnie odżywczy wywar, po ugotowaniu którego możemy w dodatku skonsumować całe mięso, które oddzieliło się od kości
4 Zapisać
Umami - piąty smak

Umami - piąty smak

Jej sekret odkrył chemik Kikunae Ikeda, badając po wielekroć wodorosty kombu, niezbędny składnik tradycyjnego japońskiego wywaru dashi, używanego m
3 Zapisać
Zupa Pho

Zupa Pho

golenie (Im więcej kości ze szpikiem i chrząstkami, tym wywar będzie bardziej esensjonalny. ja użyłam cielęcych ze względu na wielkość garnka)
1 Zapisać
Zimne nóżki

Zimne nóżki

Z dużą ilością mięsa, na konkretnym, intensywnym wywarze. Zmniejszyć ogień, garnek przykryć i gotować do miękkości
1 Zapisać
Dobry Pasztet. Galareta Dobra

Dobry Pasztet. Galareta Dobra

Wyjąć z wywaru szyję i warzywa, przefiltrować dwukrotnie gorący wywar przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem
1 Zapisać
Pasztet

Pasztet

Mięso musi być rozgotowane, żebyśmy mogli oddzielić je od kości. Wątróbkę myjemy, pieprzymy i obsypujemy mąką
0 Zapisać
Pasztety na rożne sposoby

Pasztety na rożne sposoby

Wywar przecedzić , namoczyć w nim kajzerkę, odcisnąć. Przed pieczeniem mięso gotujemy lub pieczemy do miękkości
0 Zapisać
Pasztet mięsny

Pasztet mięsny

suszone grzyby zalać niewielką ilością wywaru i zostawić by dobrze nasiąkły. Wyśmienity, domowy pasztet wołowo-wieprzowy
0 Zapisać
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Powstały wywar przecedzić i ponownie wlać do garnka. mięsa i kości cielęcych, śmietany, żółtek, przypraw oraz oczywiście dużego, świeżego pęczka koperku
0 Zapisać
Rosół

Rosół

Przepis na rosół – wywar z kości. zdrowe tłuszcze – rosół zawiera często wywar ze szpiku – jednego z najzdrowszych pokarmów (czytaj więcej
0 Zapisać
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej.

Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej.

Golonkę wcześniej zamarynowaną w solance, Szef ugotował próżniowo w aromatycznym wywarze po czym opiekł w miodowej glazurze