Przepis na wino ze śliwek węgierek

0 Zapisać

Jani Bolyki – Showman z kamieniołomu

Wino jeszcze bez etykiety, młodziutkie i nie poukładane, bardzo zielone, rześkie i wyraźnie kwasowe unikalną gorzkawą kwasowością grejpfruta, o fajnym agrestowym owocu i delikatnej pikantno- pieprznej końcówce, pieprz w posmaku jest oczywiście zielony
0 Zapisać

Sheraton Restauracja Wave

Do dania głównego z mięsem w roli głównej podano czerwone wino z Toksanii Chianti Ruffino. Restauracja Wave w hotelu Sheraton w Sopocie to nowoczesna restauracja zaprojektowana w marynistycznym stylu, gdzie serwowane są dania kuchni międzynarodowej i kuchni polskiej
1 Zapisać

Polska węgierka i czerwone wino czyli śliwki w occie inaczej

 Kiedy jestem u Rodziców zawsze powtarza się ten sam scenariusz, zakradam się do spiżarni (pod ukrytym, uśmiechniętym przyzwoleniem mojej Mamy) i tak żeby nikt się nie przyłączył, egoistycznie zjadam cały słoik śliwek na stojąco, a potem otwieram drugi słoik, przekładam do kryształowej miseczki, stawiam na stole i mówię z szelmowskim uśmiechem że "
0 Zapisać

duszone śliwki i jabłka jak "grzane wino"...

3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwkąna wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie
0 Zapisać

duszone śliwki z jabłkami jak "grzane wino"...

3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwkąna wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie
Więcej przepisów na %s strony