Przepis na wino ze śliwek węgierek

Polędwiczki wieprzowe z sosem ze śliwek

Polędwiczki wieprzowe z sosem ze śliwek

Postanowiłam więc przygotować polędwiczki wieprzowe, gdzie podstawą marynaty jest czosnek, sól, pieprz a dodatkowo  tymianek a co do sosu ze śliwek było dużo wątpliwości czy będzie dobry w połączeniu z mięsem
ROLADA ZE SCHABU

ROLADA ZE SCHABU

wydrylowane śliwki i wino. ROLADA ZE SCHABU Z OSCYPKIEM I SUSKĄ. Domowa, rumiana, soczysta rolada ze schabu to doskonała propozycja na uroczysty lub świąteczny obiad
Nasz polski – czyli litewski

Nasz polski – czyli litewski

Tym razem okazja zjawiła się sama w postaci wielkiej pieczeni z daniela, którą dostałem od zaprzyjaźnionych winomanów z Bydgoszczy
Bigos staropolski

Bigos staropolski

Do bigosu staropolskiego nie dodajemy koncentratu pomidorowego, wystarczą powidła, śliwki i czerwone wino
tort dyniowo-orzechowy KRÓLESTWO JESIENI

tort dyniowo-orzechowy KRÓLESTWO JESIENI

Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowo-orzechowe z kremem pachnącym miodem i bogactwem jesiennych owoców podane z aksamitnym owocowo-winnym sosem - słodka kwintesencja jesieni, poezja smaków
Jani Bolyki – Showman z kamieniołomu

Jani Bolyki – Showman z kamieniołomu

Wino jeszcze bez etykiety, młodziutkie i nie poukładane, bardzo zielone, rześkie i wyraźnie kwasowe unikalną gorzkawą kwasowością grejpfruta, o fajnym agrestowym owocu i delikatnej pikantno- pieprznej końcówce, pieprz w posmaku jest oczywiście zielony
Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

ulubiony miesiąc to nadal czerwiec, za to całe rozbuchanie i ciepło w pełnej krasie, ale to maj ma ten niepowtarzalny urok początku dobrego- pierwszych upałów, pierwszych wytęsknionych warzyw i owoców sezonowych, pierwszych sandałków, przedłużonych weekendów i przejścia na białe wino
Sheraton Restauracja Wave

Sheraton Restauracja Wave

Do dania głównego z mięsem w roli głównej podano czerwone wino z Toksanii Chianti Ruffino. Restauracja Wave w hotelu Sheraton w Sopocie to nowoczesna restauracja zaprojektowana w marynistycznym stylu, gdzie serwowane są dania kuchni międzynarodowej i kuchni polskiej
Polska węgierka i czerwone wino czyli śliwki w occie inaczej

Polska węgierka i czerwone wino czyli śliwki w occie inaczej

 Kiedy jestem u Rodziców zawsze powtarza się ten sam scenariusz, zakradam się do spiżarni (pod ukrytym, uśmiechniętym przyzwoleniem mojej Mamy) i tak żeby nikt się nie przyłączył, egoistycznie zjadam cały słoik śliwek na stojąco, a potem otwieram drugi słoik, przekładam do kryształowej miseczki, stawiam na stole i mówię z szelmowskim uśmiechem że "
Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Śliwki umyć, wydrylować i przeciąć na pól. 1 kg śliwek (u mnie są to węgierki). Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. 1 kg śliwek (u mnie są to węgierki)
duszone śliwki z jabłkami jak "grzane wino"...

duszone śliwki z jabłkami jak "grzane wino"...

3/4 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka, 1 szklanka cukier, 2 łyżki sok z cytryny, 1 opakowanie przyprawa do wina piwa Prymat, - ile potrzeba cynamon mielony, 1 szklanka wodaumyte jabłka ze skórką pokroić na grubsze kawałki posypać cukrem i wlać wodę wsypać przyprawę Prymatu do jabłek mieszając doprowadzić do zagotowania dodać umyte śliwki bez pestek pokrojone na "4" każda śliwka razem wszystko dusić z 10 minut mieszając do odparowania nadmiaru wody do wyparzonych słoików (300ml każdy) włożyć duszone jabłka ze śliwkąna wierzchu posypać cienko cynamonem - ZABEZPIECZA CYNAMON PRZED PLEŚNIĄ - słoiki zakręcić mocno - w garnku postawić je na zakrętkach i zapasteryzować z 5 minut gotując w wodzie całkiem ostudzone postawić słoiki normalnie i schować w chłodne, ciemne miejsce my lubimy takie kawałki jabłek i doskonale smakują do tostów, bułek z masłem, do ciast szarlotkowych, muffinek, do ryżu ze śmietaną i do czego jeszcze lubisz kubeczek zostawiłam do tostów na śniadanie