Przepis na włoskie ciasto cytrynowe

21 Zapisać
CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI

CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI

Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry )Gâteau au Yaourt – EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWECIASTO CYTRYNOWE JOGURTOWE – KUKURYDZIANE , BEZGLUTENOWECIASTECZKA WANILIOWE Z PATELNI ( z bakaliami
12 Zapisać
Ciasto jabłkowe z orzechową kruszonką

Ciasto jabłkowe z orzechową kruszonką

W pierwotnej wersji z pekanami ale cena ich mnie powaliła wiec zamieniłam na orzechy włoskie.   600 g jabłek ( najlepiej Granny Smith ) 2 łyżeczki soku z cytryny 150 g margaryny lub masła 200 ml cukru 3 jaja 1 łyżeczka skórki cytrynowej ( dałam skórkę z jednej dużej cytryny ) 400 ml mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka Na kruszonkę. 125 g orzechów pekan w całości lub grubo mielonych ( u mnie włoskie ) 75 ml mąki 50 ml brązowego cukru 25 g margaryny lub masła pociętego w kostkę zimnego, prosto z lodówki Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę, zalewamy je 2 łyżkami soku z cytryny żeby nie ściemniały, mieszamy, odstawiamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm ( moja miała 21 cm ), wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Więcej przepisów na %s strony