Przepis na utrzec zoltka

smak dziecinstwa: makowiec z jablkami

smak dziecinstwa: makowiec z jablkami

3 jajek, oddzielnie zoltka i bialka. maslo utrzec z cukrem i zoltkami na puszysta mase uzywajac miksera lub thermomixa przy pomocy motylka 3min/obr. 3 jajek, oddzielnie zoltka i bialka
Babka gotowana

Babka gotowana

Utrzec maslo,nastepnie dodawac do masla ciagle mieszajac po lyzce masy jajecznej i wymieszanych mak z proszkiem i orzechami
jablecznik z masa serowa

jablecznik z masa serowa

Zoltka utrzec z cukrem, wymieszac z serem, maka ziemniaczana, skorka i sokiem z cytryny. 750 g kwaskowatych jablek 2 zoltka 75 g cukru 250 g mielonego twarogu 20 g maki ziemniaczanej starta skorka z cytryny 1 lyzka soku z cytryny 2 bialka Jablka pokroic w czastki (kroilam na osemki). 2 zoltka
Krem Katalonski

Krem Katalonski

W tym czasie utrzec zoltka z pozostalym cukrem i mazeina na puszysta mase. Krem katalonski w oryginale Crema Catalana przedstawiany jako hiszpanski odpowiednik francuskiego kremu brulee czesto jest rowniez do niego porownywany
Krem bawarski

Krem bawarski

W tym czasie gdy grzejemy mleko w mniejszej misce utrzec mikserem zoltka z cukrem na kremowa, jasna mase
ROZETA  DROZDZOWA  Z  SEREM

ROZETA DROZDZOWA Z SEREM

Jajko i zoltko utrzec wraz z cukrem. maslo utrzec z cukrem. Wypieki drozdzowe sa jak na razie rzadkoscia na moim blogu
Tort Baranek

Tort Baranek

Maslo utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase. Zoltka oddzielic od bialek. Nastepnie dodac zoltka po jednym i miksowac juz tylko do polaczenia
Tarta cytrynowa z beza

Tarta cytrynowa z beza

Dodac wode i utrzec na gladka mase a nastepnie zagotowac na malym ogniu caly czas mieszajac, do zgestnienia, do momentu az zacznie pyrkac
Pyszny piegusek

Pyszny piegusek

Utrzec mikserem na puszysty krem. Do drugiej miski wlozyc miekka margarynę, dodac zoltka, cukier z cukrem wanilinowym
Rarytas z krakersem i karmelem

Rarytas z krakersem i karmelem

Kajmak utrzec z miękkim masłem na jednolita masę. Następnie dodac zoltka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 lyzke wody i olej
Limetkowy krem bawarski z mango

Limetkowy krem bawarski z mango

W czasie gdy grzejemy mleko w mniejszej misce utrzec zoltka z cukrem na jasna, puszysta mase. Wazne zeby krem sie nie zagotowal, bo wtedy zoltka sie zetna
swiatecznie: keks

swiatecznie: keks

utrzec maslo na puszysta mase. oddzielic zoltka od bialek. przepis, ktory zagoscil w naszej rodzinie jakies dziesiec lat temu i teraz jest z nami co roku w tym wyjatkowym dniu
Pasta jajeczna z papryka i curry

Pasta jajeczna z papryka i curry

Zoltka przetrzec przez sito, utrzec na gladki sos z majonezem, curry i sokiem z cytryny. Jajka oskubac, zoltka wyjac, a bialka posiekac na drobno
Spekkoek

Spekkoek

Maslo z cukrem utrzec, dodac przyprawy i zoltka, zmiksowac. Dodajemy wanilie i zoltka i miksujemy. Spekkoek ( indyjskie, korzenne ciasto warstwowe )