Przepis na ugotowani królik

13 Zapisać
Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Na początku tygodnia, korzystając z faktu, że przez dwa dni byłam "słomianą wdówką", zrobiłam obiad, w którym zawarłam dwa składniki nielubiane przez TeŻeta czyli mięso królika i pęczak
9 Zapisać
Królik po kanaryjsku

Królik po kanaryjsku

Królika po kanaryjsku czyli Conejo en salmorejo spróbowałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji Carmen
5 Zapisać
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich
5 Zapisać
Królik duszony z kurkami

Królik duszony z kurkami

) A w przedsmaku grzybobrania zapraszam na królika, duszonego w kurkowym sosie. Cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, smażyć razem, następnie wymieszać, dodać liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać winem, przykryć i dusić ok
1 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany
1 Zapisać
Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową

Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową

Królik duszony w cydrze smakuje doskonale. Królika podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem, tymiankiem
0 Zapisać
Królik w śmietanie z olejem rzepakowym

Królik w śmietanie z olejem rzepakowym

Kawałki królika wyjmujemy z wody i dokładnie go osuszamy. Olej rozgrzewam na dużej patelni, a na nim obsmażam kawałki królika bardzo dokładnie zaczynając od największych porcji
0 Zapisać
Królik w Maśle Koperkowym

Królik w Maśle Koperkowym

Królik w maśle koperkowym to jeden z najprostszych, najdelikatniejszych, a przy tym najsmaczniejszych mięsnych obiadów
0 Zapisać
Urodzinowy Królik

Urodzinowy Królik

Będąc na zakupach w jednym ze znanych marketów wpadło mi w ręce to jakże zapomniane mięso królika. Po dwóch godzinach wykładamy królika do naczynia żaroodpornego z cebulką i czosnkiem
0 Zapisać
Królik duszony w kwasie chlebowym

Królik duszony w kwasie chlebowym

Wracając do królika. Królika podzielić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać masło, kolejno obsmażać kawałki królika na rumiano w każdej strony, odkładać na talerz
0 Zapisać
Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Królik duszony w białym winie to świetna propozycja na niedzielny obiad lub świąteczne danie. -) Duszone udko królika podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach prowansalskich oraz gotowanymi plastrami marchwi
0 Zapisać
''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

Kolejna propozycja podania królika. Mięso królika oczyścić i pokroić na porcje. Dodać kawałki królika i jarzyny
0 Zapisać
Duszony królik z chorizo

Duszony królik z chorizo

W zamierzchłych „przedblogowych” czasach kilkakrotnie zdarzyło mi się przygotowywać królika na różne sposoby, ale ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza
252 Zapisać
Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika?

Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie przodu wraz z jadalnymi narządami (serce, wątroba, nerki oraz płuca) – taka mieszanka, zmielona po uprzednim ugotowaniu i doprawiona to idealny materiał na pasztet z królika (zobacz także
55 Zapisać
Potrawka z królika

Potrawka z królika

Bardzo prosta i przepyszna potrawka z filetów królika.  Króliki są obecnie coraz bardziej dostępne, więc zachęcam do wypróbowania
40 Zapisać
Obiad dla Malucha +9mc Pulpeciki z warzywami i rosół z królika.

Obiad dla Malucha +9mc Pulpeciki z warzywami i rosół z królika.

Jarzyny i mięso z królika dokładnie myjemy. Mięso z królika potrzebuje dłuższego gotowania. Obieramy mięso z królika, drobno kroimy i wrzucamy do zupy
40 Zapisać
PASZTET Z KRÓLIKA.

PASZTET Z KRÓLIKA.

Królika podzielić na kawałki, karkówkę pokroić na mniejsze elementy i całość dorzucić do garnka. Królika wyjąć z wywaru i mięso oddzielić od kości