Przepis na ugotowani królik

13 Zapisać
Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Znajomi królika czyli śmietana, cytryna i koperek

Na początku tygodnia, korzystając z faktu, że przez dwa dni byłam "słomianą wdówką", zrobiłam obiad, w którym zawarłam dwa składniki nielubiane przez TeŻeta czyli mięso królika i pęczak
9 Zapisać
Królik po kanaryjsku

Królik po kanaryjsku

Królika po kanaryjsku czyli Conejo en salmorejo spróbowałam ostatnio w hiszpańskiej restauracji Carmen
7 Zapisać
Królik duszony z kurkami

Królik duszony z kurkami

) A w przedsmaku grzybobrania zapraszam na królika, duszonego w kurkowym sosie. Cebulę pokroić w piórka, dodać do królika, smażyć razem, następnie wymieszać, dodać liść laurowy, gałązki rozmarynu, zalać winem, przykryć i dusić ok
5 Zapisać
Królik w Maśle Koperkowym

Królik w Maśle Koperkowym

Królik w maśle koperkowym to jeden z najprostszych, najdelikatniejszych, a przy tym najsmaczniejszych mięsnych obiadów
5 Zapisać
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi

A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich
1 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany
1 Zapisać
Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową

Królik duszony w cydrze z musztardą francuską, podany z kaszą perłową

Królik duszony w cydrze smakuje doskonale. Królika podzielić na kawałki, posolić, posypać pieprzem, tymiankiem
0 Zapisać
Duszony królik z chorizo

Duszony królik z chorizo

W zamierzchłych „przedblogowych” czasach kilkakrotnie zdarzyło mi się przygotowywać królika na różne sposoby, ale ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza
0 Zapisać
''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

''KRÓLIK W POTRAWCE'' wg S.Anastazji

Kolejna propozycja podania królika. Mięso królika oczyścić i pokroić na porcje. Dodać kawałki królika i jarzyny
0 Zapisać
Królik w śmietanie z olejem rzepakowym

Królik w śmietanie z olejem rzepakowym

Kawałki królika wyjmujemy z wody i dokładnie go osuszamy. Olej rozgrzewam na dużej patelni, a na nim obsmażam kawałki królika bardzo dokładnie zaczynając od największych porcji
0 Zapisać
Urodzinowy Królik

Urodzinowy Królik

Będąc na zakupach w jednym ze znanych marketów wpadło mi w ręce to jakże zapomniane mięso królika. Po dwóch godzinach wykładamy królika do naczynia żaroodpornego z cebulką i czosnkiem
0 Zapisać
Królik duszony w kwasie chlebowym

Królik duszony w kwasie chlebowym

Wracając do królika. Królika podzielić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzać masło, kolejno obsmażać kawałki królika na rumiano w każdej strony, odkładać na talerz
0 Zapisać
Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Królik duszony w białym winie to świetna propozycja na niedzielny obiad lub świąteczne danie. -) Duszone udko królika podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach prowansalskich oraz gotowanymi plastrami marchwi
252 Zapisać
Jak przyrządzić królika?

Jak przyrządzić królika?

Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie przodu wraz z jadalnymi narządami (serce, wątroba, nerki oraz płuca) – taka mieszanka, zmielona po uprzednim ugotowaniu i doprawiona to idealny materiał na pasztet z królika (zobacz także
56 Zapisać
Potrawka z królika

Potrawka z królika

Bardzo prosta i przepyszna potrawka z filetów królika.  Króliki są obecnie coraz bardziej dostępne, więc zachęcam do wypróbowania
41 Zapisać
Obiad dla Malucha +9mc Pulpeciki z warzywami i rosół z królika.

Obiad dla Malucha +9mc Pulpeciki z warzywami i rosół z królika.

Jarzyny i mięso z królika dokładnie myjemy. Mięso z królika potrzebuje dłuższego gotowania. Obieramy mięso z królika, drobno kroimy i wrzucamy do zupy
41 Zapisać
PASZTET Z KRÓLIKA.

PASZTET Z KRÓLIKA.

Królika podzielić na kawałki, karkówkę pokroić na mniejsze elementy i całość dorzucić do garnka. Królika wyjąć z wywaru i mięso oddzielić od kości