Przepis na udo z indyka

Pieczone  udo z indyka babci Basi

Pieczone udo z indyka babci Basi

Tak przygotowane udo jest pyszne i nie zawiera zbędnych kalorii pod postacią dodawanego tłuszczu. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell

Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell

Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych
Indyk z pieczonymi jabłkami

Indyk z pieczonymi jabłkami

  Dzieciom bardzo smakowały golonki, ja sama chyba jednak wolę udo.   Golonki umyć, a następnie włożyć do solanki na całą noc (włożyłam też udo)
Lekki gulasz z indyka z dynią hokkaido

Lekki gulasz z indyka z dynią hokkaido

Gulasz z indyka z dynią hokkaido i marchewką. Profesjonalna certyfikowana doradczyni laktacyjna, wezwana do pomocy przy cycozwisie permanentnym powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak dieta kobiety karmiącej, co cieszy mnie niepomiernie
Paella z warzywami, indykiem i chorizo

Paella z warzywami, indykiem i chorizo

udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku
Jesienny pieczony udziec indyka

Jesienny pieczony udziec indyka

Indyka natrzeć oliwą. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę)
Galareta z indyka

Galareta z indyka

Postanowiłam zrobić galaretę z mojej indyczki. Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało
Rosół z indyka

Rosół z indyka

duże udo z indyka. Jesteśmy w sklepie i ogromne udo indycze ląduje w naszym koszyku. Ale pochwalę się nie skromnie, że mój rosołek z indyka jest przepyszny
Paella z indykiem i brukselką

Paella z indykiem i brukselką

Już od dawna zamierzałam ugotować paelle i zakupiłam odpowiedni ryż. Wreszcie w ubiegłym tygodniu udało mi się ugotować pierwszą w życiu potrawę
Rolada drobiowa na zimno

Rolada drobiowa na zimno

Pyszna, domowa wędlina do chleba. O wyraźnym aromacie czosnku i zdecydownym smaku. Łatwo się kroi w cienkie plasterki i bardzo dobrze smakuje
Mój spsoób na ... galaretę....

Mój spsoób na ... galaretę....

Jeśli potrzebujemy więcej mięsa dodajemy golonkę przednią lub kawałeczek wołowiny, udo z kurczaka. Golonkę (ja chętniej korzystam z tylnej i to dwie, trzy - i, Boże broń, nie wyrzucam tłuszczu ani skóry), skrzydło z indyka (może być dwa - ze względu na mięso, aby galareta nie była tylko "ściętą wodą"), kurze łapki, które po ugotowaniu zwykle daję pieskowi, a przed ugotowaniem dokładnie czyszczę i usuwam wszelkie zgrubienia oraz (jeśli są) pazury, nóżki świnki (także dokładnie wyczyszczone, nie mają co prawda zbyt dużo mięsa, ale zapewniają tak pożądaną kleistość galarety)
Gulasz z kurczaka z harissą

Gulasz z kurczaka z harissą

Zamiast mięsa z ud kurczaka można użyć uda lub golonki z indyka. Jakiś czas temu kupiłam razem z innymi przyprawami harissę marokańską