Przepis na udo z indyka

10 Zapisać
Pieczone  udo z indyka babci Basi

Pieczone udo z indyka babci Basi

Tak przygotowane udo jest pyszne i nie zawiera zbędnych kalorii pod postacią dodawanego tłuszczu. Udko włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę(obok mięsa) i wkruszyć pól kostki mięsnej lub rosołowej
5 Zapisać
Indyk z pieczonymi jabłkami

Indyk z pieczonymi jabłkami

  Dzieciom bardzo smakowały golonki, ja sama chyba jednak wolę udo.   Golonki umyć, a następnie włożyć do solanki na całą noc (włożyłam też udo)
2 Zapisać
Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell

Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell

Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych – polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych
0 Zapisać
Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim

Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim

ziele angielskie. pieprz. hyzop. czosnek niedźwiedzi. Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu
23 Zapisać
Paella z warzywami, indykiem i chorizo

Paella z warzywami, indykiem i chorizo

udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku
6 Zapisać
Galareta z indyka

Galareta z indyka

Postanowiłam zrobić galaretę z mojej indyczki. Do garnka włożyłam mięso z indyczki dodałam ziele angielskie i liść laurowy oraz włoszczyznę Gotowałam na małym gazie aby nie bulgotało
4 Zapisać
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru

Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru

Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Znakomity, intensywny w smaku, rosół
3 Zapisać
Bez glutenowy gulasz z indyka z kaszą jaglaną

Bez glutenowy gulasz z indyka z kaszą jaglaną

Trzecie to cudowne połączenie mojej ulubionej kaszy jaglanej i soczystego indyka nawet w upalny dzień
3 Zapisać
Duszone udko z indyka z buraczkami i puree ziemniaczanym

Duszone udko z indyka z buraczkami i puree ziemniaczanym

Na patelni udo z indyka obsmażamy na maśle i przekładamy do garnka. Kiedy byłam na warsztatach z portalem Polska Gotuje, poznałam inny, a zarazem fajny smak buraczków
2 Zapisać
Jesienny pieczony udziec indyka

Jesienny pieczony udziec indyka

Indyka natrzeć oliwą. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku na jedną stronę)
2 Zapisać
Lekki gulasz z indyka z dynią hokkaido

Lekki gulasz z indyka z dynią hokkaido

Gulasz z indyka z dynią hokkaido i marchewką. Profesjonalna certyfikowana doradczyni laktacyjna, wezwana do pomocy przy cycozwisie permanentnym powiedziała, że nie ma czegoś takiego jak dieta kobiety karmiącej, co cieszy mnie niepomiernie
0 Zapisać
Rosół z indyka

Rosół z indyka

duże udo z indyka. Jesteśmy w sklepie i ogromne udo indycze ląduje w naszym koszyku. Ale pochwalę się nie skromnie, że mój rosołek z indyka jest przepyszny
10 Zapisać
Rolada drobiowa na zimno

Rolada drobiowa na zimno

Pyszna, domowa wędlina do chleba. O wyraźnym aromacie czosnku i zdecydownym smaku. Łatwo się kroi w cienkie plasterki i bardzo dobrze smakuje
4 Zapisać
Gulasz z kurczaka z harissą

Gulasz z kurczaka z harissą

Zamiast mięsa z ud kurczaka można użyć uda lub golonki z indyka. Jakiś czas temu kupiłam razem z innymi przyprawami harissę marokańską
3 Zapisać
Mój spsoób na ... galaretę....

Mój spsoób na ... galaretę....

Jeśli potrzebujemy więcej mięsa dodajemy golonkę przednią lub kawałeczek wołowiny, udo z kurczaka. Golonkę (ja chętniej korzystam z tylnej i to dwie, trzy - i, Boże broń, nie wyrzucam tłuszczu ani skóry), skrzydło z indyka (może być dwa - ze względu na mięso, aby galareta nie była tylko "ściętą wodą"), kurze łapki, które po ugotowaniu zwykle daję pieskowi, a przed ugotowaniem dokładnie czyszczę i usuwam wszelkie zgrubienia oraz (jeśli są) pazury, nóżki świnki (także dokładnie wyczyszczone, nie mają co prawda zbyt dużo mięsa, ale zapewniają tak pożądaną kleistość galarety)
2 Zapisać
Kiełbasa drobiowa o smaku curry

Kiełbasa drobiowa o smaku curry

Staram się ostatnio jeść nieco "chudziej". Wiadomo, że drobiowe kiełbasy są zdecydowanie mniej kaloryczne, niestety gotowe wyroby drobiowe jakoś nie do końca lubię
2 Zapisać
Kilka słow i mój sposób na... galaretę...

Kilka słow i mój sposób na... galaretę...

Jeśli potrzebujemy więcej mięsa dodajemy golonkę przednią lub kawałeczek wołowiny, udo z kurczaka. Golonkę (ja chętniej korzystam z tylnej i to dwie, trzy - i, Boże broń, nie wyrzucam tłuszczu ani skóry), skrzydło z indyka (może być dwa - ze względu na mięso, aby galareta nie była tylko "ściętą wodą"), kurze łapki, które po ugotowaniu zwykle daję pieskowi, a przed ugotowaniem dokładnie czyszczę i usuwam wszelkie zgrubienia oraz (jeśli są) pazury, nóżki świnki (także dokładnie wyczyszczone, nie mają co prawda zbyt dużo mięsa, ale zapewniają tak pożądaną kleistość galarety)
1 Zapisać
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko”

Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko”

ja użyłam udo z indyka, ale może być kurczak. mieszanka przypraw**. pszenna,. egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na