Przepis na tuszka z królika

15 Zapisać
Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królik w sosie z czerwonego wina i pomidorów

Królika oprawiamy, myjemy , zalewamy wodą z octem ( lub obkładamy cytryną) i odstawiamy na pół godziny do lodówki
14 Zapisać
Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Nie pamiętam, abym kiedykolwiek przyrządzała królika, ale pamiętam smak i zapach tego mięsa z domu rodzinnego
11 Zapisać
Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

Królik w sosie własnym - delikatne chude mięso

świeża tuszka królicza. Raz na jakiś czas lubię przygotować mięso z królika do obiadu, jest bardzo delikatne więc z pewnością przypadnie do gustu dzieciom
7 Zapisać
Królik w potrawce

Królik w potrawce

Królika przełożyć do naczynia żaroodpornego. Delikatne, kruche, soczyste mięso w aksamitnym, kremowym sosie, z dużą ilością warzyw
7 Zapisać
Królik duszony z kurkami

Królik duszony z kurkami

) A w przedsmaku grzybobrania zapraszam na królika, duszonego w kurkowym sosie. Obudziły mnie krople deszczu, głucho dudniące o parapet
6 Zapisać
Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Królika myjemy , osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki. Królik pieczony z pieczarkami w słodkiej śmietance
6 Zapisać
Królik pieczony w winie

Królik pieczony w winie

Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych
5 Zapisać
Królik pieczony z rozmarynem i warzywami

Królik pieczony z rozmarynem i warzywami

tuszka królicza. kilka gałązek rozmarynu. sól, pieprz, vegeta, papryka ostra. kilka ziaren ziela angielskiego
5 Zapisać
Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Mięso z królika jest bardzo delikatne w smaku. Ja zrobiłam go w sosie śmietanowym z rozmarynem. Tuszkę z królika podzielić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem i odstawić na całą noc do lodówki
4 Zapisać
Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego królika w sosie śmietanowym
4 Zapisać
Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )

- tuszka królika ( skoki, łapy, comber ). Dania z królika dosyć często goszczą na moim stole. Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska
4 Zapisać
królik z warzywami duszony w pomidorach

królik z warzywami duszony w pomidorach

tuszka z królika. Królika myjemy i osuszamy. Królicze mięso - doskonały wybór dla mamy z cukrzycą. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do królika, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i pomidory w puszce (ewentualnie dolewamy wody, tak żeby przykryć całego królika)
4 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Moja ciocia jako dodatek do tego królika podała nam pieczone ziemniaki z rozmarynem i uważam, że to idealny dodatek do tego dania
5 Zapisać
Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B
3 Zapisać
Delikatny królik duszony w cytrusach

Delikatny królik duszony w cytrusach

W czasie pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania
3 Zapisać
Królik w sosie śmietanowo-kurkowym z karmelizowaną marchewką

Królik w sosie śmietanowo-kurkowym z karmelizowaną marchewką

Królika dostałam od kolegi z pracy, który na tyle o mnie dba, że od czasu do czasu obdarowuje mnie dobrodziejstwami swojego gospodarstwa
2 Zapisać
nieszybki królik w jabłkach i białym winie

nieszybki królik w jabłkach i białym winie

- królika dokładnie musimy umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje. Królik nie wymaga wiele pracy, tylko wiele czasu, dlatego dobrze jest go przygotować kiedy nigdzie nam się nie spieszy
1 Zapisać
Królik po myśliwsku

Królik po myśliwsku

Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany