Tort owocowy to idealny deser na każdą okazję. Jest słodki, lekki i pełen smaku. Przygotowanie tortu jest proste i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy użyć ulubionych owoców, aby stworzyć pyszny deser. Tort można podawać z bitą śmietaną lub lodami, a także z innymi dodatkami, takimi jak polewa czekoladowa lub karmel.

Tort owocowy jest również doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Możesz użyć truskawek, malin, borówek lub innych ulubionych owoców do przygotowania tego deseru. Dodanie odrobiny cukru i śmietany do masy owocowej sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej smaczna.

Przepis na tort owocowy

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki oleju
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/4 szklanki mleka
  7. 1 szklanka ulubionych owoców (np. truskawek, malin lub borówek)
  8. 1/4 szklanki śmietany kremówki

W misce wymieszać mąkę, cukier, olej, jajka i proszek do pieczenia. Następnie dodać mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wlać masę do formy do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i posypać je cukrem pudrem.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub aż patyk po wbiciu w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego deseru na specjalną okazję lub chcesz po prostu się nim nacieszyć – tort owocowy jest idealnym rozwiązaniem! Jest prosty w przygotowaniu i można go dopasować do swoich preferencji smakowych poprzez dodanie ulubionych owoców. Spróbuj go już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz