Tort motyl to wyjątkowo smaczny i pięknie prezentujący się deser. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego wyglądu, który przypomina skrzydełka motyla. Tort ten jest bardzo prosty do przygotowania, a jego składniki są łatwo dostępne.

Tort motyl składa się z trzech warstw ciasta biszkoptowego, które są przełożone masą budyniową i owocami. Na wierzchu tortu znajduje się bita śmietana, która dodaje mu lekkości i delikatności. Całość jest ozdobiona owocami i listkami mięty.

Tort motyl to idealny deser na każdą okazję – od urodzin po rodzinne spotkanie. Jego smak i wygląd zachwycają gości, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Przepis na tort motyl

Składniki:

  1. 3 jajka
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1/2 szklanki oleju
  5. 1 szklanka maki pszennej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. 1 opakowanie budyniu waniliowego
  8. 500 ml śmietany kremówki
  9. Owoce (np. truskawki)
  10. Mięta do dekoracji

Jak przygotować Tort Motyl?

Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie oddzielić białka od żółtek i ubijać je na sztywno ze szczyptą soli. Do drugiego naczynia wsypać cukier, dodać żółtka i mieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać mleko, olej oraz mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować całość. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy.

Ciasto wylewamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i kroimy je na 3 blaty. Przygotowujemy masa budyniowa według instrukcji na opakowaniu budyniu. Blaty nasmarujemy masa budyniowa, a następnie układamy owoce.

Na koniec ubijamy śmietanę na sztywno i polewamy nią cały tort. Dekorujemy go owocami oraz listkami mięty.

 

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz