Przepis na temperatura w gęsi

udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

O tym, że polska gęsina jest najlepsza na świecie oraz o tym, że Polacy ciągle jej nie doceniają pisałam ostatnio, kiedy przygotowywałam gęś klasycznie z jabłkami i majerankiem (na którą przepis znajdziecie tutaj
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

Jako, şe nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu
Piersi gęsi z sosem dyniowym

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Gęsina na św. Inspirowane przepisem z Kuchni. szklimy na gęsim smalcu. świeży tymianek ( ilość zależna od preferencji smakowych )
Piersi gęsie pieczone w rękawie

Piersi gęsie pieczone w rękawie

Tak przygotowana pierś gęsia jest bardzo miękka i soczysta. Jedliśmy ją głównie na zimno, z takim zamiarem piekłam, ale zaraz po upieczeniu też była bardzo smaczna
Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Świetna propozycja na ciepłe danie, również na zimną przekąskę. Przygotowanie. Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie

Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw
Pieczone gęsie udka z jabłkami

Pieczone gęsie udka z jabłkami

Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów
Pierś gęsia pieczona w majeranku

Pierś gęsia pieczona w majeranku

Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną