Przepis na temperatura w gęsi

160 Zapisać
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie

Wrzucić wszystkie przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, oczyścić z przypraw
37 Zapisać
Gęsie piersi pieczone z jabłkami

Gęsie piersi pieczone z jabłkami

tłuszczyki wykorzystam na gęsi rosół ( potem obiorę resztki mięsa i zrobię do. Pewnie we. Kupiłam sporą pierś z gęsi
19 Zapisać
Pieczone gęsie udka z jabłkami

Pieczone gęsie udka z jabłkami

Gęsina już nie tylko na Świętego Marcina. To mięso powoli staje się popularne w restauracjach, podawane na wiele sposobów
16 Zapisać
Pierś gęsi z jabłkami i żurawiną

Pierś gęsi z jabłkami i żurawiną

Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w aromacie majerankowym
15 Zapisać
Gęsie piersi duszone w cydrze i ziołach z sorbetem jabłkowym

Gęsie piersi duszone w cydrze i ziołach z sorbetem jabłkowym

Przepis na gęś duszoną wymyślony przez mnie z okazji św. Gęsie piersi podsmażone od strony skóry. Potrawa jest dość lekka – pozbawiona większości tłuszczu, sos ma pieczeniowo-kwaskowy smak
14 Zapisać
udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

udka gęsie marynowane w porto, czosnku i rozmarynie

O tym, że polska gęsina jest najlepsza na świecie oraz o tym, że Polacy ciągle jej nie doceniają pisałam ostatnio, kiedy przygotowywałam gęś klasycznie z jabłkami i majerankiem (na którą przepis znajdziecie tutaj
10 Zapisać
Smalec gęsi na zdrowie.

Smalec gęsi na zdrowie.

Tłuszcz gęsi, mimo, że zwierzęcy, w przeciwieństwie do smalcu wieprzowego składa się głównie z kwasu oleinowego, podobnie jak oliwa z oliwek
11 Zapisać
Pierś gęsi pieczona w jabłkach

Pierś gęsi pieczona w jabłkach

"nie drażnij gęsi, bo gęsi gryzą w pięty". Kiedy byłam, kiedy byłam małym chłopcem, hej, często, spędzając czas na wsi, słyszałam
10 Zapisać
Pierś gęsia pieczona w majeranku

Pierś gęsia pieczona w majeranku

Zalegała w zamrażarce gęsia pierś. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. A że gęsina na zimno dobrze się sprawdza, to i tym razem piekłam pierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną
9 Zapisać
Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

Jako, şe nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu
5 Zapisać
Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Świetna propozycja na ciepłe danie, również na zimną przekąskę. Przygotowanie. Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę
5 Zapisać
Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną

Uda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną

Święta już minęły, ale może skusicie się na gęsinę na noworoczny obiad. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś z tym wspaniałym mięsem
3 Zapisać
Gęsie nogi marynowane w cydrze z rozmarynem, pieczone z szalotkami i czosnkiem

Gęsie nogi marynowane w cydrze z rozmarynem, pieczone z szalotkami i czosnkiem

wytopionego tłuszczu gęsiego i powstało smarowidło do pieczywa. można bez problemu kupić świeżą. Listopad i grudzień to idealny czas na gęsinę, którą o tej porze roku
3 Zapisać
Piersi gęsi z sosem dyniowym

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Gęsina na św. Inspirowane przepisem z Kuchni. szklimy na gęsim smalcu. świeży tymianek ( ilość zależna od preferencji smakowych )
2 Zapisać
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide

Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach, że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć
2 Zapisać
Pierś gęsi z grilla

Pierś gęsi z grilla

Temperatura. gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. płatki gwiazdki anyżu,. piersi z gęsi,
2 Zapisać
Gęsie szyjki nadziewane

Gęsie szyjki nadziewane

Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich
1 Zapisać
Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Zawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina. Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat