Przepis na szynka gotowana czy pieczona

33 Zapisać
Szynka pieczona w niskiej temperaturze

Szynka pieczona w niskiej temperaturze

szczypta pieprzu. 1,2 kg surowej szynki wieprzowej1,2 l wody 1 paczka soli do peklowania1 cebula pokrojona w piórka  szczypta pieprzu2 posiekane ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku6 ziaren ziela angielskiego Wodę wlać do garnka dodać sól peklową, pieprz, majeranek, ziele angielskie i  liść laurowy zagotować i gotować 10 min, zdjąć z gazu dodać cebulę i czosnek, odstawić do ostygnięcia. 80 stopni, po tym czasie wyjąć mięso przykryć folią i zostawić w tym sosie który z niego wypłyną na 20 min żeby szynka wchłonęła z powrotem część soków
5 Zapisać
Szynka peklowana pieczona

Szynka peklowana pieczona

Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Po tym czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe. Mięso umyć, osuszyć i ułożyć w szklanym lub glinianym naczyniu, zalać przygotowaną zalewą i wstawić do lodówki na 4- 5 dni pamiętając o codziennym obracaniu mięsa. Po tym czasie mięso wyciągnąć z zalewy, osuszyć ręcznikami kuchennymi, posmarować przyprawą do mięs, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1 godzinę, studzimy i gotowe
3 Zapisać
Szynka pieczona w rękawie

Szynka pieczona w rękawie

Mięso jest mięciutkie i soczyste w środku, natomiast wierzch jest przypieczony i chrupiący. Zaczynam od przeciśnięcia 5 ząbków czosnku przez praskę. Przepis naNazwa przepisuSzynka pieczona w rękawiePrzepis dodany 2014-11-16Ocena przepisu no rating Based on 0 Review(s) Podobne przepisyPierniki świąteczneKutiaPieczona karkówkaSchab dojrzewającyNuggetsy – pyszne i chrupiącePieczony boczekShare and Enjoy 2 łyżki majeranku
Więcej przepisów na %s strony