Przepis na szpryca do ciastek

Ciastka Królewny Śnieżki

Ciastka Królewny Śnieżki

Margarynę, cukier puder, aromat rumowy wymieszać mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka, a następnie, ciągle ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ciastka grzybki.

Ciastka grzybki.

Mimo, że sezon grzybowy już minął, to jednak u mnie w domu wczoraj zawitały grzybki, tylko troszkę inne
Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe

Ciastka grejpfrutowo-kardamonowe

Idealne do popołudniowej herbaty. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ciastek. Ciasteczka można włożyć do puszki i przechowywać kilka dni
Ciastka Królewny Śnieżki

Ciastka Królewny Śnieżki

Margarynę, cukier puder, aromat rumowy wymieszać mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka, a następnie, ciągle ucierając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Kruche ciastka maślane z marmoladą

Kruche ciastka maślane z marmoladą

Pierwotnie miałyby to być wyciskane ciastka maślane, jednak moja szpryca z plastiku nie wytrzymała - zacisk pękł i nie dało rady wytwarzać słodkich kwiatuszków
Ciastka duńskie, wiatraczki – przepis

Ciastka duńskie, wiatraczki – przepis

Ciasto wymaga trochę czasu, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Można przygotować go więcej i zamrozić, a później tylko wymyślać różne warianty ciastek
Kruche ciastka z lemon curd – przepis

Kruche ciastka z lemon curd – przepis

Krem lemon curd już dawno intrygował mnie swoją nazwą i pięknym żółtym kolorem, myślałam, że może jest to chemiczny barwnik, ale nic z tych rzeczy to tylko cytrusy i dobre, kurze jaja
Ciastka pomarańczowe z nutellą

Ciastka pomarańczowe z nutellą

Ciastka są tak obłędnie kruche, że proponuje je piec w foremkach tłoczonych o obojętnych kształtach, można wykorzystać foremki do pieczenia Magdalenek lub też wyciskać szprycą cukierniczą i nadawać im różne kształty
Ciastka pina colada

Ciastka pina colada

łyżeczka proszku do pieczenia. A ponieważ naszła mnie ogromna ochota na orzechy, postanowiłam upiec niektóre z ciastek właśnie w tych formach
Ciastka z maszynki

Ciastka z maszynki

Nie można też takich ciastek piec na papierze do pieczenia - również nie wyjdą z tuby. Kruchutkie, cytrynowe ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, nadającej im specyficznej struktury
Grzebyki - ciastka półfrancuskie

Grzebyki - ciastka półfrancuskie

Szpryca. Dodatkowo. Cukier puder do oprószenia po wierzchu. Papier do pieczenia. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego)
MUS CZEKOLADOWY W CIASTKU

MUS CZEKOLADOWY W CIASTKU

Nie dopiekamy na brązowy kolor, wyciągamy, gdy masa jest jeszcze miękka, odwracamy papierem do góry, ściągamy papier uważając, by nie połamać ciastek i natychmiast każdy prostokąt owijamy wokół wałka lub innej cylindrycznej rzeczy
Eklerki

Eklerki

Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. ) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego
PĄCZKI FIT

PĄCZKI FIT

Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. dżem lub marmolada do nadziania. Wrzucamy go do miski, łączymy z pozostałymi składnikami oprócz białek i miksujemy
Bezy waniliowe

Bezy waniliowe

Białka ubijam mikserem, ze szczyptą soli , na najwyższych obrotach - do uzyskania prawie sztywnej piany
Eklerki

Eklerki

Wlej rozprowadzony krem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, rozcierając ewentualne grudki. Odstaw do wystudzenia
Tort makaronikowy

Tort makaronikowy

Dodać migdały z cukrem i całość delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Makaroniki wstawić do piekarnika