Szarlotka w kratkę

Szarlotka w kratkę to jeden z najbardziej popularnych deserów. Jest słodki, ale nie za słodki i ma delikatną, chrupiącą skórkę. W środku znajduje się aromatyczna mieszanka jabłek i cynamonu. To idealne połączenie smaków, które sprawia, że szarlotka w kratkę jest tak pyszna.

Jest to również bardzo proste do przygotowania danie. Wystarczy kilka składników i kilka minut, aby stworzyć ten pyszny deser. Możesz go podawać na ciepło lub na zimno, a także udekorować bitą śmietaną lub lodami.

Szarlotka w kratkę jest idealna na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po imprezy. Jest prosta do przygotowania i może być przygotowana z wyprzedzeniem. Ten deser jest gwarancją sukcesu!

Przepis na szarlotkę w kratkę

Składniki:

  1. 3 duże jabłka
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 1/4 szklanki mąki pszennej
  4. 1/4 szklanki masła
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1/4 łyżeczki soli

Krok 1:
Piekarnik nagrzać do 350°F (175°C). Blachę do pieczenia o wymiarach 8×8 cali (20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.

Krok 3:
W misce połączyć cukier, mąkę, masło, cynamon i sól. Dodać jabłka i dobrze wymieszać.

Krok 4:
Masa jabłkowa powinna być równomiernie rozłożona na blasze do pieczenia.

Krok 5:
Piec przez 40-45 minut aż brzegi będą rumiane a jabłka miękkie.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko się przygotowuje i jest pyszny – Szarlotka w kratkę jest idealnym rozwiązaniem! Przekonaj się sam!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz