Przepis na surówka do kaczki pieczonej

Tradycyjna kaczka w majeranku pieczona z jabłkiem

Tradycyjna kaczka w majeranku pieczona z jabłkiem

Podawać kaczkę z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, kasze, ryż, surówka, sałatka itp. Włożyć do środka kaczki kawałki jabłek i żurawinę, tak aby na końcu jeden z kawałków jabłka "zatarasował" otwór w kaczce
kaczka pieczona po staropolsku...

kaczka pieczona po staropolsku...

Właściwie jego awersja odnosi się głównie do kurczaków, a wszelkie inne ptactwo dobrze przyrządzone szybko znika z talerzy, niekiedy doczekawszy się pochwał
Kaczka pieczona z rozmarynem i jabłkami

Kaczka pieczona z rozmarynem i jabłkami

I w sumie nie wiadomo dlaczego tak rzadko gości na naszych stołach. Być może właśnie święta (albo wyjątkowy obiad w gronie całej rodziny) są dobrą okazją, by o kaczce sobie przypomnieć
Orientalna kaczka

Orientalna kaczka

Surówka. DrukujPoziom trudności Dobrą kaczkę odkryłam niedawno. Pierwsze, naprawdę dobre danie z kaczych nóg, zjadłam wiele lat temu u przyjaciółki
Kaczka duszona

Kaczka duszona

Podawać w dowolnym zestawieniu - surówka z mixu sałat i świeżych warzyw, kluskami śląskimi, frytkami, ziemniaczkami, ryżem - nie ma zasady, bo tutaj kaczka jest najważniejsza
Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Serwuję ją do każdego mięsa. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz
PIERŚ KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

PIERŚ KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu
Pieczona perliczka z pysznymi dodatkami

Pieczona perliczka z pysznymi dodatkami

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. Perliczka to ciekawa alternatywa do pieczonego kurczaka. Na początek proponuję zrobić w delikatnej marynacie, która doda ciekawego aromatu, ale nie przyćmi smaku mięsa perliczki
Kaczka faszerowana mięsem mielonym

Kaczka faszerowana mięsem mielonym

z ziemniakami, surówkami lub buraczkami. Doskonała na świąteczny lub niedzielny obiad. Z kaczki odcinamy szyję i skrzydła (pozostawiamy na zupę) oraz usuwamy gruczoł kuprowy