Stroganoff to tradycyjne rosyjskie danie, które składa się z mięsa wołowego i sosu na bazie śmietany. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w Rosji, a także w innych krajach. Można je podawać z ryżem lub makaronem.

Tradycyjnie stroganoff jest przygotowywane z wołowiny, ale można go również przygotować z innych rodzajów mięsa, takich jak wieprzowina lub drób. Sos do tego dania składa się z śmietany, cebuli, czosnku i przypraw. Dodatkiem do stroganoffa mogą być grzyby lub papryka.

Stroganoff jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a także smaczny i sycący. To doskonała opcja dla osób, które chcą przygotować coś szybkiego i smacznego.

Przepis na stroganoff

Składniki:

  1. 500 g mięsa wołowego
  2. 1 cebula
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 200 ml śmietany
  5. 1 łyżka masła
  6. sól i pieprz do smaku
  7. (opcjonalnie) 1/4 szklanki grzybów lub 1/2 papryki

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż do momentu aż cebula będzie miękka. Następnie dodaj śmietanę oraz grzyby lub paprykę (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość ok 10 minut aż sos będzie gęsty. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania na obiad lub kolację, to stroganoff jest idealnym wyborem! Przygotujesz je w kilka minut, a Twoi goście będą zachwyceni! Spróbuj sam!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz