Przepis na spód do ciasta z herbatników

Sernik Mascarpone

Sernik Mascarpone

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. do stężenia. Świeże owoce przebrać, odszypułkować i umyć (mrożone rozmrozić, przebrać i nie odsączać)
Spód do ciasta z herbatników

Spód do ciasta z herbatników

Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Do zmielonych herbatników dodać cukier (można pominąć) oraz wlać roztopione masło i wymieszać
Ciasto piankowe na herbatnikach

Ciasto piankowe na herbatnikach

- masę kakaową wyłożyć na spód z herbatników, wyrównać. - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną kanapkę)
ciasto 3bit na kruchym spodzie

ciasto 3bit na kruchym spodzie

Moja wersja jest na kruchym cieście, ale dla leniuchów lub tych, którzy nie mają dostępu do piekarnika, jest jeszcze druga opcja- spód z herbatników
Sernik na spodzie z herbatników.

Sernik na spodzie z herbatników.

By dobrze przygotować spód, trzeba dobrze rozgnieść herbatniki na drobny pył (np. możesz je włożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć wałkiem do ciasta, ewentualnie można je rozgnieść za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków)
Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Wstawić do lodówki. ) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana
Ciasto słonecznikowe

Ciasto słonecznikowe

coś do nasączenia herbatników (najlepsza jest nalewka wiśniowa, ale możecie użyć np wody z cukrem). Robiłam je tydzień temu na roczek naszego najmłodszego potworka i wybaczcie ale tylko te okrawki zostały mi do zrobienia zdjęcia
Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na ok. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj roztopione masło i wymieszaj
Mascarpone z miodem i orzechami

Mascarpone z miodem i orzechami

Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Spód formy o śr. Do drugiej części masy dodaj kakao i krótko zmiksuj, wyłóż na jasną warstwę ciasta i wyrównaj