Przepis na sos wiśniowy do kaczki

5 Zapisać
Piersi kaczki w sosie wiśniowym

Piersi kaczki w sosie wiśniowym

Podałam je z pure ziemniaczanym i sałatka z roszpunki, ogórka zielonego, pomidora i polanej sosem wiśniowym
1 Zapisać
Świąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników
0 Zapisać
Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

Udko kaczki confit z sosem wiśniowym

Następnie dodajemy wiśnie, sprawdzamy czy sos jest odpowiednio zbalansowany w smaku (słodko-kwaśny, lekko cierpki)
4 Zapisać
Pierś z kaczki w sosie wiśniowym

Pierś z kaczki w sosie wiśniowym

małej ilości wody lub też użyć francuskiego sposobu, dodając do zdjętego już z gazu sosu łyżkę bardzo zimnego masła
0 Zapisać
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree

Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree

Nadal podgrzewałem intensynie mieszając, do czasu, aż cały skrystalizowany karmel rozpuścił się w sosie
0 Zapisać
Pieczone piersi z kaczki w sosie wiśniowym

Pieczone piersi z kaczki w sosie wiśniowym

-) Bardzo upodobałam sobie metodę długiego pieczenia kaczki w sosie. Odlej pół szklanki soku do marynowania kaczki
98 Zapisać
Piersi kaczki z jabłkami, majerankiem i wiśniowo-cebulowym sosem

Piersi kaczki z jabłkami, majerankiem i wiśniowo-cebulowym sosem

Mięso podawać polane sosem i obłożone kawałkami jabłek, z chutney`em cebulowo-wiśniowym (klik). Podane zaś z chutney`em cebulowo-wiśniowym z chrzanem
1 Zapisać
KLUSKI Z DZIURKĄ I KACZKA W SOSIE Z WIŚNI I WINA

KLUSKI Z DZIURKĄ I KACZKA W SOSIE Z WIŚNI I WINA

Uwagi Do tak upieczonej kaczki podanej z kluskami śląskimi i sosem z wiśni idealnie pasuje naturalne wino od Giacomo Fenocchio, które kupicie w WinoBlisko - *czas pieczenia zależy od wielkości piersi kaczki
0 Zapisać
Pierś z kaczki w sosie z wiśni i porto z duszoną sałatą rzymską

Pierś z kaczki w sosie z wiśni i porto z duszoną sałatą rzymską

Porto, które będzie dodatkiem do sosu to wzmacniane wino portugalskie o wyjątkowym smaku. Do tego duszona na maśle z cebulką sałata rzymska według przepisu Kurta Schellera
0 Zapisać
KACZKA z PLACUSZKAMI

KACZKA z PLACUSZKAMI

SOS WIŚNIOWY - WIŚNIE DRYLUJEMY LUB DAJEMY MROŻONE I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEGO SIĘ WINA W RONDELKU. SOS WIŚNIOWY
12 Zapisać
Chutney cebulowo-wiśniowy z chrzanem

Chutney cebulowo-wiśniowy z chrzanem

Podawać można na ciepło – jako sos do mięs (np. Składniki (miska sosu). do piersi kaczki pieczonej w majeranku, przyprawach i z jabłkami – jak zrobiłam to ja – przepis tutaj, klik) albo też na zimno – jako wspaniały dodatek do wędlin czy wyrazistych serów
31 Zapisać
Podsumowanie akcji “Walentynkowe menu”

Podsumowanie akcji “Walentynkowe menu”

polędwica wieprzowa w musztardowym sosie. Pieczona pierś kaczki podana na jabłkach w asyście sosu żurawinowego
2 Zapisać
Jedz i jedź kulinarnym szlakiem Podkarpacia

Jedz i jedź kulinarnym szlakiem Podkarpacia

z kremowym serkiem kozim i konfiturą z derenia, żur podkarpacki z suszonymi prawdziwkami, comber jelenia podany na podkarpackich proziakach z sosem z sosem wiśniowym i młodymi liśćmi szpinaku
0 Zapisać
PINO

PINO

Czas na słodką wisienkę na torcie, czyli deser – gorące ciastko czekoladowe, sos wiśniowy i lody z kwaśnej śmietany z wanilią
0 Zapisać
12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

12. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

House of Sushi połączyło nori z krwistą wątróbkę, zastąpiło sos sojowy rabarbarowym musem oraz udowodniło, że sushi potrafi przenieść nas w kraine smaków dzieciństwa
0 Zapisać
FDS 2015

FDS 2015

Gallette ziemniaczane z sosem kurkowym, plastrem rostbefu i lodami z kwaśnej śmietany. FDS – czyli Festiwal Dobrego Smaku na dobre wpisał się już w kalendarz czerwcowych wydarzeń
0 Zapisać
11. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

11. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI

Bażant, dzik, dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa"
0 Zapisać
Recenzja Restauracji Hotelu Grand Sal****  oraz wizyta w Kopalni Soli w Wieliczce

Recenzja Restauracji Hotelu Grand Sal**** oraz wizyta w Kopalni Soli w Wieliczce

Torcik czekoladowy Grand Sal z sosem wiśniowym, był dla mnie prawdziwą poezją smaku. Gwarantuję Wam, że wrażenie będą niezapomniane i zapragniecie wrócić do tego niezwykłego miejsca