Przepis na sos do pstrąga z piekarnika

Klasyczny pstrąg z piekarnika

Klasyczny pstrąg z piekarnika

Rybę podaliśmy z sałatą i pomidorem z sosem winegret i ryżem z curry. Pstrąga zostawiliśmy w folii, żeby nie stracić powstałego sosu
Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym

Pstrąg nadziewany boczkiem z sosem porowym

Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika. Ostatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym

Sama tak robiłam do tej pory… żeby nie słuchać marudzenia przy stole przy obieraniu ości… Tak łatwiej… Postanowiłam jednak to zmienić i skusiłam się na zakup pstrąga
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim centymetrową warstwę masy solnej (długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga- nie licząc głowy i ogona)
Pstrąg łososiowy z sosem z dyni

Pstrąg łososiowy z sosem z dyni

Filety z pstrąga czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
Pierogi z konfitowanym pstrągiem i sosem ćwikłowym

Pierogi z konfitowanym pstrągiem i sosem ćwikłowym

Filet pstrąga myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Sos ćwikłowy - upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z chrzanem i śmietaną, doprawiamy cukrem pudrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem