Przepis na sos do pieczeni rzymskiej

5 Zapisać
PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

sól do smaku. SOS HOLENDERSKI. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. sól do smaku. Rozgrzać piekarnik do 180 *C. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek. Dodać olej i dusić 3 min. Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr
4 Zapisać
PIECZEŃ RZYMSKA

PIECZEŃ RZYMSKA

Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem
1 Zapisać
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

z sosem tatarskim. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie je poziomo wzdłuż foremki)
Więcej przepisów na %s strony