Przepis na sos do pieczeni rzymskiej

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

PIECZEŃ RZYMSKA Z SOSEM HOLENDERSKIM. THERMOMIX TM5

sól do smaku. SOS HOLENDERSKI. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. sól do smaku. Rozgrzać piekarnik do 180 *C. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek. Dodać olej i dusić 3 min. Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć na masie ugotowane jajka i przykryć dokładnie resztą mięsa, dokładnie docisnąć, wygładzić powierzchnię wstawić do piekarnika piec ok 70 min. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka, sól i pieprz, podgrzać 2 min/70*C/obr
8 0
Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Doskonała do kanapek, ale może też być serwowana na ciepło z sosami, jako danie obiadowe. Formę do pieczenia wykładamy papierem, lekko smarujemy masłem
5 0
PIECZEŃ RZYMSKA

PIECZEŃ RZYMSKA

Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem
4 0