Przepis na sos do klusek śląskich

1 Zapisać
Kluski z kaszy jaglanej z sosem kokosowo-czosnkowym (Millet Dumplings with Coconout-Garlic Sauce)

Kluski z kaszy jaglanej z sosem kokosowo-czosnkowym (Millet Dumplings with Coconout-Garlic Sauce)

Formujemy w kluski w kształcie klusek śląskich i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy do wypłynięcia klusek na wierzch
305 Zapisać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Do klusek śląskich pasuje podać jakiś sosik. Kluski śląskie    Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy, więc to sympatyczna odmiana od tradycyjnych ziemniaków podawanych zazwyczaj do drugiego dania
72 Zapisać
Biały sos z pieczarkami i boczkiem

Biały sos z pieczarkami i boczkiem

Polecam Wam przepyszny biały sosik z pieczarkami i wędzonym boczkiem, idealnie pasuje do klusek śląskich
45 Zapisać
Kluski śląskie z kotletem schabowym i buraczkami.

Kluski śląskie z kotletem schabowym i buraczkami.

Oblane nim kluski smakowały równie dobrze co z sosem z rolad i do tego buraczki, pycha. Dla odmiany mama niekiedy zamiast rolady z sosem robiła kotlety schabowe z tłuszczykiem
30 Zapisać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Najbardziej smakują mi malutkie kluseczki polane sosem sosem pieczeniowym lub pieczarkowym z wyczuwalnymi kawałkami grzybów
26 Zapisać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

W kluskach śląskich ważną rolę odgrywa dziurka, która ma za zadanie przetrzymania sosu. Ugotowane kluski podajemy polane ulubionym sosem w towarzystwie bigosu lub modrej kapusty
21 Zapisać
Najlepsze Kluski Śląskie

Najlepsze Kluski Śląskie

Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Kluseczki śląskie mają specyficzną, lekko "gumowatą" konsystencje i wyróżnia je okrągły lekko spłaszczony kształt z charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos
18 Zapisać
Sos z grzybów suszonych

Sos z grzybów suszonych

) Sos grzybowy podaję do klusek śląskich, kopytek, pampuchów, kasz, makaronów, mięsa itp. W razie gdyby sos okazał się za gęsty dolewam trochę wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
12 Zapisać
Sos grzybowy

Sos grzybowy

Sos grzybowy przygotowany ze świeżych podgrzybków dobrze pasuje do kaszy gryczanej czy jęczmiennej, jak również do klusek śląskich, pyz, ziemniaków, i mięs
11 Zapisać
Zielone kluski śląskie

Zielone kluski śląskie

Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem (na Górnym Śląsku zwłaszcza z roladami) lub przyrządzanej na rozmaite sposoby kapusty
7 Zapisać
Ślůnske klůski bjoue - klasyczny przepis na kluski śląskie

Ślůnske klůski bjoue - klasyczny przepis na kluski śląskie

Podawać jako dodatek do mięs, z sosem, można jeść też same ze skwarkami. W każdej palcem robić charakterystyczne dla śląskich klusek wgłębienie na sos
7 Zapisać
Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich. Wlewamy bulion i gotujemy parę minut do redukcji płynu
5 Zapisać
KLUSKI Z TWAROGU

KLUSKI Z TWAROGU

Kluski można podać okraszone cebulką z boczkiem, do różnych sosów jak również polane tylko masłem, posypane prażonym słonecznikiem jako dodatek do ryby
4 Zapisać
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Można podać go do różnego rodzaju mięs, do ryb, ziemniaków, klusek śląskich, kasz. Kolejny łatwy do przygotowania sos, sos pieczarkowy
2 Zapisać
Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy idealnie nadaję się do klusek śląskich, różnych mięs i kasz. Śmietanę przelać do miseczki, dodać do niej trochę sosu, wymieszać
1 Zapisać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

kapustą, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym, ale także doskonale smakują jako. zaraz po ugotowaniu wszystkich w tym przypadku były podane z sosem pieczeniowym
1 Zapisać
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Podawać najlepiej z sosem pieczarkowym. Składników dokładnie nie podam, ale w przypadku śląskich nie jest ważna waga tylko proporcje
0 Zapisać
Kluski z twarogu z natką pietruszki

Kluski z twarogu z natką pietruszki

Rezultat mięciutkie kluseczki dobre do sosów, gulaszy a ja podałam je z szynką i cebulką. Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, dodałam mąki, jajo, szczyptę soli oraz posiekaną natkę pietruszki i zarobiłam ciasto