Przepis na sos do gęsi pieczonej

Pierś gęsia pieczona

Pierś gęsia pieczona

Podczas pieczenia podlewamy gąskę wytworzonym sosem. Marynatą nacieramy piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki
Gęsia pierś pieczona w rękawie

Gęsia pierś pieczona w rękawie

Zlewamy sos po upieczeniu, można go zagęścić mąką, zimnym masłem lub śmietaną. Jeśli zatem włączymy gęsinę na stałe do jadłospisu to podziałamy profilaktycznie na nasze zdrowie
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi

W trakcie pieczenia od czasu do czasu mięso podlewam powstałym sosem. Podobno gęsie najzdrowsze. Obowiązkowo do wypróbowania
Piersi gęsi z sosem dyniowym

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z. Podajemy z sosem. Gęsina na św. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi

i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać
Gęsie udka w sosie z warzywami

Gęsie udka w sosie z warzywami

Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy
Wywar na  kościach z pieczonej gęsi

Wywar na kościach z pieczonej gęsi

Pod koniec gotowania osolić do smaku lub doprawić sosem sojowym. sos sojowy (opcjonalnie). Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup