Przepis na sos do faszerowanych warzyw

Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem

Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Jeśli i Wy czujecie się tak jak My albo macie ochotę na coś pysznego na obiad co praktycznie zrobi się samo zapraszamy na pieczonego faszerowanego indyka - z gorgonzolą, granda padano, suszonymi płatkami chili i świeżym tymiankiem, a do tego pieczona brukselka i dynia - wszystko pieczone w jednym piekarniku
cukinia faszerowana mielonym i warzywami

cukinia faszerowana mielonym i warzywami

Podajemy na gorąco,w formie przystawki, z ulubionym sosem lub dodatkiem startego żółtego sera niskotłuszczowego, którym posypujemy zapiekane cukinie,na krótko przed wyciągnięciem z piekarnika
Cukinia faszerowana warzywami

Cukinia faszerowana warzywami

Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego. W zależności od tego jakie warzywa mam w domu taki farsz przygotowuję – papryka, marchew, brokuł, pomidor itd…
Faszerowane letnie warzywa z miętowym jogurtem

Faszerowane letnie warzywa z miętowym jogurtem

Sos jogurtowy podajemy do ciepłych, faszerowanych warzyw. Gdy przyjedzie się do niego odpowiednio wcześnie to można zjeść bakłażana w ostrym sosie jogurtowo – czosnkowym, na zimno z pomidorami i cebulą lub połówki bakłażana wypełnione mięsnym farszem
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Najlepiej moim zdaniem smakuje polana sosem pomidorowym albo ketchupem. Całość mieszam, przyprawiam solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami, duszę kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami

Kurczak faszerowany ryżem i warzywami

W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka wytworzonym podczas pieczenia sosem. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki
Faszerowane bataty z sosem fistaszkowym

Faszerowane bataty z sosem fistaszkowym

Od tych najprostszych papryk naładowanych ryżem z pieczarkami, do tych bardziej wymyślnych, na przykład batatów z pomidorami i fasolą, polanych sosem fistaszkowym