Przepis na sos belgijski

Frytki belgijskie

Frytki belgijskie

Podajemy oprószone solą morską i z ulubionym sosem (orzechowym, tzatziki, andaluzyjskim, belgijskim, alioli… lub z ketchupem, czy majonezem)
Belgijskie frytki

Belgijskie frytki

majonez czosnkowy lub sos aïoli do podania. (To tajemny sposób na uzyskanie idealnych frytek belgijskich szefów kuchni)
Belgijski sernik speculoos

Belgijski sernik speculoos

Lekki, delikatny, kremowy sernik na zimno, na kruchym spodzie speculoos z sosem malinowym. Koniecznie podawać z sosem malinowym lub truskawkowym
Belgijskie cykorie

Belgijskie cykorie

Zapieczone pod delikatnym sosem beszamelowym. Belgijskie czy może flamandzkie cykorie. Posypać startym serem, zalać sosem i na wierzchu również posypać serem
Frytki belgijskie - przepis idealny

Frytki belgijskie - przepis idealny

Marchewkowe kluski śląskie z sosem pomidorowo - paprykowym. Niby oczywiste, a jednak nie do końca. Frytka to przecież podłużny pasek ziemniaka usmażony w oleju i nad czym się tu zastanawiać
Mule po belgijsku

Mule po belgijsku

Podaję wraz z sosem z gotowania. Do świeżych muli robiłam podchody już od roku. Jakoś nie mogłam się nigdy przekonać, choć wiedziałam, że to prosta sprawa
Frytki à la belgijskie

Frytki à la belgijskie

Frytki je się z dodatkiem soli, z ulubionymi sosami (w Belgii z majonezem) lub jako dodatek do głównych dań
Golonka w miodowo-piwnej glazurze

Golonka w miodowo-piwnej glazurze

Sos sojowy, miód, musztardę,. Golonka pieczona w miodowej glazurze i belgijskie piwo Grimbergen Double o ciemnej, mahoniowej barwie to rozkosz dla podniebienia prawdziwych (i prawdziwie głodnych) smakoszy
Żeberka glazurowane

Żeberka glazurowane

Do głębokiego garnka wlewamy sos sojowy, wodę, dodajemy miód, imbir i ząbki czosnku. Żeberka podajemy z ryżem, grzankami czy frytkami belgijskimi
KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI BEER BRAISED RABBIT WITH PRUNES

KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI BEER BRAISED RABBIT WITH PRUNES

Aby sos był gęściejszy można dodać kromkę chleba posmarowaną musztardą. KRÓLIK DUSZONY W PIWIE ZE ŚLIWKAMI350 g comber z królika3 łyżki masła200 ml jasnego belgijskiego piwa Leffemąkasól, pieprz1 cebulatymianek 2 liście laurowe150 g suszonych śliwekkromka ciemnego chlebamusztardaMięso oczyścić z błon
Moules au roquefort

Moules au roquefort

Moules au roquefort, czyli malze z sosem na bazie sera roquefort, to typowe danie kuchni francuskiej oraz belgijskiej
Lista sklepów z dobrociami

Lista sklepów z dobrociami

Można mlaskać -sosy. Frytki belgijskie. Sos bulgogi i kalbi. Pub belgijski „Elephant“. Można mlaskać –sosy. Piwa belgijskie z nalewaka