Przepis na solanka do wędzenia

Boczek wędzony

Boczek wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
Schab wędzony

Schab wędzony

Przechowujemy w lodówce aż do wędzenia. i uwędzony w wędzarni zbudowanej przez naszego przyjaciela - Benka,
O wędzonych oscypkach

O wędzonych oscypkach

Udały się perfekcyjnie, tylko jeśli chodzi o wygląd, to zdecydowanie różniły się od oryginałów. siatka wędliniarska (ewentualnie formy do oscypków, ale takowych nie miałam)
Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

Słonina wędzona #2 - peklowana na bardzo mokro

solanka - pół szklanki soli peklującej, pół szklanki soli kamiennej na litr wody. Tak było i tym razem, jednak po ostatnich wędzeniach i trafieniu kiepskiej słoniny, zdecydowałem się coś zmienić w przygotowaniu i tak połączyłem dwa przepisy – na wędzoną słoninę oraz słoikowe sało
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna. Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność
Sery wędzone

Sery wędzone

solanka. Jest to propozycja dla tych, którzy mają swoje wędzarnie. Ser smakuje po prostu obłędnie. Polecam
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno
Wędzony schab

Wędzony schab

* solanka. Po zakończeniu wędzenia schab możemy spażyć lub pozostawić do wystudzenia. Po tygodniu wyjmujemy z solanki , osuszamy papierowym ręcznikiem , wieszamy do oduszenia najlepiej na całą noc
Wędzenie ryb

Wędzenie ryb

- zioła wg uznania do zalewy na mokro i nacierania. Ryby do wędzenia zarówno morskie jak i jeziorowe musza być tłuste
Solanka mięsna

Solanka mięsna

Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków)
Serki wędzone w przyprawach

Serki wędzone w przyprawach

Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe białe sery. Ja kupiłam serki Pilos z Lidla, dobre są też serki Capri
Wędzony ser biały w oliwie

Wędzony ser biały w oliwie

Pierwotnie chciałam go zapakować w wosk i odłożyć do leżakowania. Od razu zaznaczę, że w taki sposób można przygotować zwykły biały ser lub fetę (ważne, żeby były twarde i zwarte), albo zwykły wędzony ser biały, który jest dostępny w sklepach
Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Do tej pory zawsze stosowaliśmy różne metody peklowania, ale zawsze opieraliśmy się na jednym schemacie wędzenia i to zmiana tego drugiego elementu wpłynęła w sposób bardzo znaczący na efekt smakowo-zapachowy
Słonina wędzona

Słonina wędzona

-robimy zalewę (solankę) 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy. -zostawiamy w chłodnym miejscu aż wystygnie i chowamy do lodówki na minimum 10 godz. 120 g soli kamiennej na litr wody i do niej dodajemy pięć zgniecionych ząbków czosnków na kg słoniny. Parzymy 20 min i gdy ostygnie wlewamy całość do naszej zalewy
Solanka/Soljanka

Solanka/Soljanka

Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Oprócz ogórków i oliwek, które nadają jej charakteru, pozostałe składniki można komponować dość dowolnie
Wędzenie przepis ogólny

Wędzenie przepis ogólny

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno
Solanka (Солянка)

Solanka (Солянка)

Zgodnie z obietnicą podaję przepis na klasyczną Solankę (Солянка), który dostałam od Juli. Solanka (Солянка) jest treściwą zupą, która spokojnie może zastąpić drugie danie