Przepis na solanka do wędzenia ryb

4 Zapisać
Wędzenie ryb

Wędzenie ryb

Ryby do wędzenia zarówno morskie jak i jeziorowe musza być tłuste. - zioła wg uznania do zalewy na mokro i nacierania
3 Zapisać
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

Moim dzisiejszym wpisem chciałabym zachęcić do domowego wędzenia ryb. Najpopularniejsze do wędzenia w ten sposób są
0 Zapisać
Wędzone filety z makreli

Wędzone filety z makreli

Solankę zagotować z przyprawami by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu)
0 Zapisać
Karp wędzony

Karp wędzony

Co do solanek, to nie mam jeszcze swojej miary co do ryb (często wychodzą mi za słone), dlatego wolę metodę "na sucho"
0 Zapisać
Wędzony sos sojowy

Wędzony sos sojowy

Sos sojowy może być stosowany w marynatach lub solankach do ryb. Wędzony sos sojowy jest bardziej intensywny w smaku od standardowej wersji
0 Zapisać
Wędzone filety z makreli

Wędzone filety z makreli

Solankę zagotować z przyprawami by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść w moździerzu)
0 Zapisać
Tradycyjny łosoś wędzony

Tradycyjny łosoś wędzony

Solanka. Do wędzenia wykorzystać brykiet Bradley Bisquettes klonowy (albo o smaku jabłoni, olchy lub specjal blend)
0 Zapisać
TWARÓG     WĘDZONY    DOMOWY

TWARÓG WĘDZONY DOMOWY

Jednak są do nabycia wędzarnie małe, domowe idealne do wędzenia serów, ryb itp. Najlepiej nadaje się twaróg typu włoskiego, jest zwarty, elastyczny nadający się do wędzenia i nie rozpada się
2 Zapisać
Zalety żywności przetworzonej.

Zalety żywności przetworzonej.

Nasi przodkowie używali soli do konserwowania mięsa i ryb, dodawali zioła i przyprawy korzenne, aby poprawić smak potraw, konserwowali owoce za pomocą cukru, a także marynowali warzywa w roztworze octu
1 Zapisać
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą

O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą

Do ryb i owoców morza. Sól to podstawowa przyprawa i konserwant, używana przez ludzi do przygotowywania i przechowywania pożywienia od tysięcy lat
1 Zapisać
Zalety żywności przetworzonej

Zalety żywności przetworzonej

Nasi przodkowie używali soli do konserwowania mięsa i ryb, dodawali zioła i przyprawy korzenne, aby poprawić smak potraw, konserwowali owoce za pomocą cukru, a także marynowali warzywa w roztworze octu
0 Zapisać
Na estońskim targu.

Na estońskim targu.

A może do tego reflektujecie na rybkę. Dzień dobry. Początkowo myślałam, że jest wędzona, ale chyba jest to ryba najpierw solona, potem suszona
0 Zapisać
Norweski Dorsz Zimowy – Skrei

Norweski Dorsz Zimowy – Skrei

Inny sposób to solanka. We Wrocławiu do tej pory ta ryba była mało znana (choć pojawiła się niedawno w Od Koochni), ale jest szansa, że to się zmieni
19 Zapisać
Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska

Rosyjska solanka (ros. Солянка) - tradycyjna zupa rosyjska

mały słoiczek koncentratu pomidorowego. U mnie dziś klasyczna wersja mięsna, ale solanki można przyrządzać z ryb czy grzybów
18 Zapisać
Wędzenie łososia

Wędzenie łososia

Preferuję wędzenie na ciepło, bo tak lubimy, a poza tym jest to wędzenie łatwiejsze w wykorzystaniu wędzarni domowej nie posiadającej przecież precyzyjnego pomiaru procesu wędzenia (musimy jednak mieć zamontowany termometr i to najlepiej na wysokości wędzonej ryby)
15 Zapisać
wędzone dorsze - domowy sposób

wędzone dorsze - domowy sposób

) Tak więc solanka będzie pełniła rolę marynaty. Mogę rozpocząć sezon na rybę w każdej postaci. Pierwszy przepis to wędzony dorsz
8 Zapisać
Ryby wędzone na gorąco

Ryby wędzone na gorąco

W marketach dostępne są siatki w kształcie ryb do grillowania,nie zalecam ich do wędzenia, gdyż po wsadzeniu ryby to siatki "zamyka" jej się brzuch,co powoduje, że dym nie dociera do środka na tyle, na ile powinien
2 Zapisać
Węgorz wędzony

Węgorz wędzony

Rybę patroszymy i dokładnie wypłukujemy z krwi. Odcedzamy rybę. Na tym etapie musimy często zaglądać do ryb, żeby się za bardzo nie wytopiły