Przepis na solanka do wędzenia mięsa

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Następnie wywar przecedzamy i wystudzony dolewamy do mięsa z roztworem peklosoli. Ci którzy obserwują mój Instagram, czy facebooka, wiedzą, że postawiłam, a raczej Małżonek szanowny mi wybudował wędzarnię
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna. Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność
Schab wędzony

Schab wędzony

Przechowujemy w lodówce aż do wędzenia. i uwędzony w wędzarni zbudowanej przez naszego przyjaciela - Benka,
Boczek wędzony

Boczek wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa
Wędzony schab

Wędzony schab

* solanka. Po zakończeniu wędzenia schab możemy spażyć lub pozostawić do wystudzenia. Po tygodniu wyjmujemy z solanki , osuszamy papierowym ręcznikiem , wieszamy do oduszenia najlepiej na całą noc
Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Na poprzednie nasze wędzenia zły wpływ miał również błędny pomiar temperatury w trakcie wędzenia, tym razem eksperymentalnie pomiar dokonywany był dwoma termometrami we wnętrzu beczki wędzarniczej, na wysokości wiszącego mięsa
Wędzenie przepis ogólny

Wędzenie przepis ogólny

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Przepis na wędzenie mięsa
Solanka (Солянка)

Solanka (Солянка)

Wszystkie wędliny i mięsa dać do garnka z gorącym bulionem. Zgodnie z obietnicą podaję przepis na klasyczną Solankę (Солянка), który dostałam od Juli
Solanka/Soljanka

Solanka/Soljanka

Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Oprócz ogórków i oliwek, które nadają jej charakteru, pozostałe składniki można komponować dość dowolnie
Solanka mięsna

Solanka mięsna

Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków)
Wędzenie czwarte 22.05.2016

Wędzenie czwarte 22.05.2016

Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max. -sól kamienna nie jodowana lub pek. Do solank. Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max
Pierwsze wędzenie

Pierwsze wędzenie

Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max. -sól kamienna nie jodowana lub pek. Do solank. Ja do tego celu użyłem praski o wkładzie max
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa
Solanka. Solianka

Solanka. Solianka

Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Użyjcie po prostu tego co macie bo ta zupa ma tyle wersji ile gospodyń i można dość swobodnie zmieniać składniki oraz ich proporcje
Schab wędzony dymem w płynie

Schab wędzony dymem w płynie

marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych,. płynie do różnych rodzajów mięs i ryb