Przepis na solanka do wędzenia mięsa

7 Zapisać
Peklowanie mięsa i wędzony schab

Peklowanie mięsa i wędzony schab

Następnie wywar przecedzamy i wystudzony dolewamy do mięsa z roztworem peklosoli. Ci którzy obserwują mój Instagram, czy facebooka, wiedzą, że postawiłam, a raczej Małżonek szanowny mi wybudował wędzarnię
0 Zapisać
Słonina z mięsem w przyprawach wędzona.

Słonina z mięsem w przyprawach wędzona.

Następnie zagotowujemy szklankę wody i dodajemy. Następnie wystudzony wywar z przyprawami wlewamy do naszej zalewy
19 Zapisać
Solanka/Soljanka

Solanka/Soljanka

Na stole zagościła solanka - cudownie kwaśna, gęsta i wyrazista. Oprócz ogórków i oliwek, które nadają jej charakteru, pozostałe składniki można komponować dość dowolnie
10 Zapisać
Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Wędzone swojskie wędliny-wiem , co jem

Przy okazji sprawdzamy zapach solonki, powinien być przyjemny, a solanka nie powinna być mętna. Wędzeniem się nie zajmuję, ale robi to mój mąż, dlatego przygotowanie wędlin do wędzenia to jego specjalność
8 Zapisać
Wędzony schab

Wędzony schab

* solanka. Po zakończeniu wędzenia schab możemy spażyć lub pozostawić do wystudzenia. Po tygodniu wyjmujemy z solanki , osuszamy papierowym ręcznikiem , wieszamy do oduszenia najlepiej na całą noc
6 Zapisać
Solanka (Солянка)

Solanka (Солянка)

Wszystkie wędliny i mięsa dać do garnka z gorącym bulionem. Zgodnie z obietnicą podaję przepis na klasyczną Solankę (Солянка), który dostałam od Juli
3 Zapisać
Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

Wędzone pstrągi – jak wędzić ryby?

Moim dzisiejszym wpisem chciałabym zachęcić do domowego wędzenia ryb. Powiem Wam, że nie ma nic lepszego od domowo przygotowanych w ten sposób produktów
2 Zapisać
Boczek wędzony

Boczek wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Mięso wieszamy do ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu
2 Zapisać
Solanka mięsna

Solanka mięsna

Solanka musi być kwaśna i słona (taki smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków)
1 Zapisać
Wędzenie przepis ogólny

Wędzenie przepis ogólny

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Przepis na wędzenie mięsa
1 Zapisać
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa
1 Zapisać
Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Wędzone mięsiwa - nowe podejście, nowy przepis

Na poprzednie nasze wędzenia zły wpływ miał również błędny pomiar temperatury w trakcie wędzenia, tym razem eksperymentalnie pomiar dokonywany był dwoma termometrami we wnętrzu beczki wędzarniczej, na wysokości wiszącego mięsa
0 Zapisać
Baleron wędzony

Baleron wędzony

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - strzykawka z igłą do nastrzyku. Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa
16 Zapisać
Wiejska szynka wędzona gotowana

Wiejska szynka wędzona gotowana

Wszystkie przyprawy włożyć do moździerza i rozdrobnić. Przyprawy każdy dodaje według swojego uznania które lubi
4 Zapisać
domowa wędlina wędzona

domowa wędlina wędzona

Gdy nadejdzie pora wędzenia, mięso wyjmujemy z solanki, opłukujemy szybko, osuszamy i obwiązujemy bawełnianym sznurkiem lub wkładamy do specjalnej siatki wędzarniczej
2 Zapisać
Солянка с грибами - Solanka z grzybami

Солянка с грибами - Solanka z grzybami

Po wyjęciu mięsa wołowego i warzyw z bulionu oraz grzybów z wywaru dobrze jest pozostawić w płynach przyprawy
0 Zapisać
Następna porcja wędzenia

Następna porcja wędzenia

solanka zalewowa. Po tym czasie szykujemy garnek do wędzenia Jak przygotować taki garnek do wędzenia w warunkach domowych jest opisane w tym poście
0 Zapisać
Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane

Pachwina i podgardle wędzone i podpiekane

Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. -termometr z sondą do wędzarni. Zaczynamy od umycia pod zimną bieżącą wodą mięsa