Przepis na smardz przepisy

Smardz stożkowaty

Smardz stożkowaty

Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj
Smardze na grzankach. Bardzo wiosenna przekąska

Smardze na grzankach. Bardzo wiosenna przekąska

Samodzielnie zebrane i przyrządzone smardze, podane na chrupiących grzankach. Smardze rozpoczynają wczesną wiosną sezon grzybowy i sądząc po ich obfitości ten powinien być raczej udany
Smardze w omlecie

Smardze w omlecie

Dziś przypadkiem znalazłam SMARDZA jednego ale dość okazałych rozmiarów. Powstał więc pyszny omlet ze smardzem
Omlet z pokrzywą i smardzami

Omlet z pokrzywą i smardzami

Fajnie, że smardze dobrze się przechowują w suchym i chłodnym miejscu to mogę cieszyć się zbiorami od kilku dni
uwaga: czas na smardze!

uwaga: czas na smardze!

W sobotę poszłam na targ z myślą o zielonych szparagach, ani śladu po nich nie było, za to babcia w bocznej uliczce miała pięć pojemniczków pełnych smardzów
Omlet ze smardzami

Omlet ze smardzami

W drodze powrotnej okazało sie, że idziemy przez teren, który upodobały sobie pseudo-smardze. Trzeba było uważać, ponieważ smardze są wyjatkowo kruche
Pizza razowa ze smardzami

Pizza razowa ze smardzami

Przypominam, że w Polsce wszystkie smardzowate są pod ochroną chociaż chodzą słuchy, że może się to wkrótce zmienić bo niektóre gatunki nie są już takie rzadkie
Udon ze smardzami

Udon ze smardzami

Smardzów w tym roku było od zatrzęsienia i jeszcze są miejsca i działki gdzie można je zebrać. Smardze na działkach, w parkach można zrywać, pod ochroną są tylko te z lasów
Jajecznica z kurkami na maśle

Jajecznica z kurkami na maśle

prawdziwkami lub smardzami. Cudowny początek dnia. ) Jajecznica z kurkami na masełku wywołała u mnie falę kulinarnej rozkoszy co miało przełożenie na świetny humor od samego rana
Komunijny obiad Antosia - zdjecia

Komunijny obiad Antosia - zdjecia

jajko mollet w specjalnej panierce podane na musie z zielonych szparagow i swiezo podsmazonych smardzach - akurat jest na te wszystkie produkty sezon
gorÄ…ca przystawka ze szparagĂłw

gorÄ…ca przystawka ze szparagĂłw

Smardze, szparagi, lilak (bez) , pędy paproci - polecam spróbować kaşdemu. Maj to najwspanialszy chyba miesiąc kulinarny, takiego wysypu sezonowych roślin nie ma şaden inny miesiąc