Przepis na smalec z podgardla

Domowy smalec z podgardla

Domowy smalec z podgardla

Smalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne dopełnienie do kromki chleba, polecamy gorąco
1 0
Smalec

Smalec

Niektórzy mielą, ale zdecydowanie lepszy smalec wychodzi z pokrojonego podgardla. Gdy smalec będzie odpowiednio wytopiony, dodajemy cebulę z jabłkami, świeży tymianek lub inne zioła oraz sól
2 0
O smalcu

O smalcu

Smalec to mój ulubiony temat do rozmów z obcokrajowcami. Bo dlaczego ludzie o zdrowych zmysłach jedzą wieprzowy tłuszcz ze skwarkami i zagryzają go kiszonym ogórkiem
1 0
"Domowy smalec z orzechami"

"Domowy smalec z orzechami"

Chwilę prażymy, dodajemy starte ząbki czosnku i pokrojony w kostkę smalec. Pogardle jest z reguły dwa razy tańsze od wędzonego boczku, a równie pyszne i często bardziej mięsiste
0 0
Smalec (czysty)

Smalec (czysty)

Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowegonajczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku
0 0
salceson domowy

salceson domowy

) przecedzić i gotować jeszcze około godziny- po schłodzeniu możemy zdjąć z wierzchu wywaru smalec jeśli chcemy chudszy salceson- mięso zalewamy wywarem, tak aby je tylko przykryć- doprawiamy zmiażdżonym w prasce czosnkiem, jeśli jest taka potrzeba dosalamy i zagotowujemy- studzimy- (na tym etapie można masę wlać do głębokiej, okrągłej miski i schłodzić, a jak zastygnie (po ok
335 0
MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS

MÓJ DOMOWY TRADYCYJNY BIGOS

kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa i nieodzownie smalec. Ja odbiegłam od domowej tradycji choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np
13 0