Przepis na smalec z gęsiny

10 Zapisać
Smalec gęsi na zdrowie.

Smalec gęsi na zdrowie.

Wielu ludzi wierzy, że gęsiny nie da się inaczej hodować niż w warunkach ekologicznych, dlatego poleca się wybierać ją jako mięso bezpieczne, nawet w dzisiejszych czasach
249 Zapisać
Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Czas na gęsinę bo już się jej nie boję

Trzeba przypominać ludziom smak gęsiny i pokazywać, że jeśli się chce to można ją kupić i przygotować samemu w domu wcale nie posiadając wielkich umiejętności kulinarnych
10 Zapisać
11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

11 listopada – Marcińska tradycja kulinarna – gęsina

Czytałam kiedyś o tym, iż o tym że w warszawskich kronikach towarowych znaleziono informacje o sprzedaży dużych kilku tonowych transportach gęsiny
10 Zapisać
Okrasa z gęsiny

Okrasa z gęsiny

Dodajemy posiekane ząbki czosnku, posiekany majeranek, smalec, sól i pieprz do smaku (nie żałujmy pieprzu
4 Zapisać
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną

gęsi smalec (został mi po pieczeniu gęsi). Kocham pierogi, kluski, pyzy. Ale znalazłam na to sposób. pierogi z gęsiną kupione na jarmarku
0 Zapisać
pierogi z cielęciny i gęsiny

pierogi z cielęciny i gęsiny

Polecam pierogi z cielęciny i gęsiny. Cielęcinę wraz z gęsiną nastawiamy w garnku z wodą z małą ilością wody z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych
0 Zapisać
PIEROGI Z GĘSINĄ

PIEROGI Z GĘSINĄ

To kolejny z przepisów, który przygotowałam do rozdziału na temat gęsiny w trzecim numerze Kotła (klik)
0 Zapisać
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną

Dodać roztopiony smalec. Pierogi lubię bardzo. Właściwie nie potrafię powiedzieć z jakim farszem najbardziej
0 Zapisać
Kołudzkie rendez-vous z jagnięciną i gęsiną

Kołudzkie rendez-vous z jagnięciną i gęsiną

Topiłam też smalec i tu dowiedziałam się, że posolić go trzeba na początku, póki jest w nim woda, bo w tłuszczu sól się dobrze nie rozpuści
93 Zapisać
Gęś pieczona

Gęś pieczona

Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.                               Gęsina to drób, który nie co dzień gości na naszych stołach
8 Zapisać
Gęś po polsku w kapuście

Gęś po polsku w kapuście

Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Kapustę pokroić, przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości
5 Zapisać
Gęś nadziewana jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze

Gęś nadziewana jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze

Nie wyrzucajcie go, można go wytopić i zrobić pyszny smalec lub używać do podsmażania lub pieczenia warzyw czy mięsa
5 Zapisać
GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

GĘŚ LUZOWANA NADZIANA KAPUSTĄ KISZONĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Wyjmij wszystko co włożone jest do tuszki, czyli najczęściej szyjkę oraz woreczek z podrobami, usuń też tłuszcz (warto go wytopić na doskonały smalec)
5 Zapisać
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone

Gęsie szyjki faszerowane, pieczone

A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów. Robiłam już kiedyś faszerowane szyjki
4 Zapisać
gęś pieczona, faszerowana ryżem i kiełbasą, podawana na grzybach

gęś pieczona, faszerowana ryżem i kiełbasą, podawana na grzybach

Tradycyjnie już w listopadzie, w okolicach Narodowego Święta Niepodległości, namawiamy Was do celebrowania tego uroczystego dnia w towarzystwie gęsiny
4 Zapisać
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami

mam smaczny smalec. Smalec gęsi może być poddany. gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy
3 Zapisać
Tortellini all’oca

Tortellini all’oca

W garnku rozpuszczamy smalec (jeśli będzie gęsi tym lepiej dla farszu). Chcę tu się skupić nad farszem na bazie gęsiny
2 Zapisać
Udka gęsie---Goose gambe

Udka gęsie---Goose gambe

kiszonej kapusty. szczypta. łyżka zmielonego kminku. przyprawy. sól, pieprz. szkl. Dzień wcześniej udka gęsie natrzeć