Przepis na smalec domowy- przepis

137 Zapisać
Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

A tak całkiem serio, to uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku
24 Zapisać
Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

Dzisiaj podstawowy przepis na domowy smalec, który wytapiamy z czystej słoniny. Dzisiaj podstawowy przepis na domowy smalec, który wytapiamy z czystej słoniny
15 Zapisać
Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

    Dzisiaj podstawowy przepis na smalec, wytopiony z czystej słoniny, z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu
14 Zapisać
Domowy smalec z mięsem

Domowy smalec z mięsem

Osoby, które mnie znają, patrząc na dzisiejszy wpis, myślą sobie zapewne, że pomyliły bloga, że to nie ja dodałam przepis na smalec
12 Zapisać
Domowy smalec z podgardlem

Domowy smalec z podgardlem

Domowy smalec pełen pysznych chrupiących skwarek to jest to. A wy jaki smalec lubicie. Smalec z podgardlem1/2 kg słoniny1/2 kg podgardla2 cebule2 ząbki czosnkułyżeczka soliliść laurowy3 ziela angielskieSłoninę, podgardle, cebule i czosnek kroimy w niewielką kostkę
10 Zapisać
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem

Domowy smalec z cebulą i jabłkiem

Na taki domowy smalec da się namówić każdy. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie
10 Zapisać
DOMOWY SMALEC

DOMOWY SMALEC

Smalec wkroczył na salony. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia. Smalec wkroczył na salony
6 Zapisać
Domowy smalec ze skwarkami i cebulą

Domowy smalec ze skwarkami i cebulą

Smalec smakuje najlepiej, posmarowany na świeżym pieczywie z dodatkiem kiszonego lub małosolnego ogórka
5 Zapisać
Domowy smalec ze śliwką

Domowy smalec ze śliwką

     Gdybym wiedziała, że smalec z dodatkiem suszonych śliwek smakuje tak bosko, chyba w życiu nie jadłabym innego
5 Zapisać
Smalec domowy 4-smakowy

Smalec domowy 4-smakowy

Smalec chodził za mną całą zimę, ale nie miałam natchnienia aby go zrobić. Smalec chodził za mną całą zimę, ale nie miałam natchnienia aby go zrobić
3 Zapisać
domowy smalec z jabłkiem

domowy smalec z jabłkiem

Smalec, smalczyk, smaluszek. Smalec razem z boczkiem mielę w maszynce lub kroje w drobną kostkę. Smalec przelewam do słoiczków i odstawiam do ostygnięcia
3 Zapisać
DOMOWY SMALEC

DOMOWY SMALEC

Następnie blendujemy krótko aby rozdrobnić masę (smalec lepiej się smaruje). Od kilku dni podjęłam decyzje, że będę sama robić domowe wyroby mięsne
3 Zapisać
Domowy smalec z wolnowaru

Domowy smalec z wolnowaru

Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. Smalec naprawdę pyszny. Zostawić smalec w wolnowarze (przykryć) i podgrzewać ok 15 minut, aby cebula przestała być surowa (sprawdzić po 15 minutach czy zmiękła wystarczająco)
2 Zapisać
Domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec ze skwarkami

Smalec ze. zamiast słyszeć od domowników „ojej, znowu smalec. może smalec, tak dawno nie było. Gotowy smalec
2 Zapisać
Domowy smalec

Domowy smalec

przepis. Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli
2 Zapisać
Domowy smalec

Domowy smalec

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego
1 Zapisać
Domowy smalec z suszonymi warzywami

Domowy smalec z suszonymi warzywami

Gdy miałam ostatnio gości zrobiłam smalec taki jak dziś, i bardzo wszystkim smakował. To smalec z dodatkiem suszonych warzyw, wiecie - zwykłej włoszczyzny - tyle że warto zadbać by była wysokiej jakości
1 Zapisać
Domowy smalec z cebulką i jabłkiem

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem

Pokrojoną (zmieloną) słoninę wkładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy ok 20 min na średnim ogniu. Jak już się roztopi, a skwarki są jeszcze blade dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy kolejne 15 minut