Przepis na smaczny smalec domowy

3 Zapisać

Domowy smalec z wolnowaru

Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. Wiem, że za oknem wiosna (podobno) i należy jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować
2 Zapisać

Domowy smalec

Ja jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny. Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli
2 Zapisać

Domowy smalec

Bardzo dobry smalec najlepiej smakuje z ogórkami małosolnymi w okresie letnim. Całość przekładamy do garnuszka z kamionki, gorący smalec przyprawiamy majerankiem i dokładamy liście laurowe jeżeli ktoś lubi można dodać kilka kropel sosu sojowego
0 Zapisać

Smalec domowy

Smalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia
Więcej przepisów na %s strony