Przepis na seromakowiec z gotowej masy makowej

Seromakowiec

Seromakowiec

Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika i makowca, tu mamy dwa w jednym
Seromakowiec + film

Seromakowiec + film

Tak przygotowaną masę serową rozprowadzamy na upieczonym spodzie makowym a na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część masy makowej
Seromakowiec

Seromakowiec

Jajka utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dwa ciasta to o jedno za dużo, a może tak dwa w jednym
Seromakowiec mojej babci

Seromakowiec mojej babci

 W wersji dla zapracowanych zamiast własnoręcznie robionego maku można użyć gotowej masy z puszki. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli
Seromakowiec

Seromakowiec

) Stąd pozostałości masy makowej. Do tej pozostałej masy dodałam tylko czekoladę zmielone migdały. Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz
Seromak/seromakowiec

Seromak/seromakowiec

Do gotowej masy makowej dodać jajko, mąkę, skórkę pomarańczową oraz aromat i migdały. Ja użyłam gotowej, która zalegała w szafce już jakiś czas
Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

Seromakowiec. Makowiec i sernik razem

Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. U nas w domu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta
MASA MAKOWA

MASA MAKOWA

Na blogu znajdziecie przepisy na Makowiec z jabłkami, Strucle z makiem czy Seromakowiec. Nastała jasność, nie robiłam domowej masy makowej właśnie przez to mielenie
seromakowiec na kruchym cieście

seromakowiec na kruchym cieście

Tradycyjne świąteczne ciasto tym razem w nieco innej odsłonie. Od razu odpowiem na pytanie, że ostatecznie można użyć maku z puszki, ale go nie polecam, dlaczego
Seromakowiec (seromak)

Seromakowiec (seromak)

Do masy makowej dodać jajka, mąkę ziemniaczaną zmiksować. Seromakowiec zwany też seromakiem to połączenie sernika i makowca
Seromakowiec

Seromakowiec

Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować). Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował
Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak)

Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak)

Seromakowiec, zwany też seromak  to ciasto, które łączy w sobie  ser, mak i kruche ciasto. Bardzo lubię to ciasto, a przypomniałam sobie o nim oglądając program kulinarny na IPLA  ze strony MojeCiasto
Nasz seromakowiec pod kokosową pianką

Nasz seromakowiec pod kokosową pianką

Ja przygotowuję wszystkie masy do momentu dodania białek. Seromakowiec nie należy do ciast lekkich, ser musi być dobry, najlepiej tłusty i zmielony dwa razy
Seromakowiec

Seromakowiec

Mak przekładamy do garnka z grubym dnem, stawiamy na gaz i mieszając odparowujemy nadmiar płynu (nie ma gotowej masy idealnej)
Seromakowiec na kruchym spodzie

Seromakowiec na kruchym spodzie

szczypta soli. PRZYGOTOWANIE. Mąkę należy przesiać wraz z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło