Przepis na ser na paschę

0 Zapisać
pascha albo po prostu biały ser z bakaliami

pascha albo po prostu biały ser z bakaliami

Z okazji Świąt Wielkanocnych postanowiłam spróbować przygotować paschę, czyli tradycyjną w wielu regionach potrawę wielkanocną
28 Zapisać
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Przepyszny deser, przygotowywany na Wielkanoc. i ser. Jej wykonanie jest proste, ale czas przygotowywania, trzeba roz
12 Zapisać
Pascha

Pascha

Mieszamy bardzo dokładnie i przekładamy paschę do durszlaka, którego wcześniej wyłożyliśmy namoczoną lekko w serwatce szmatką (możemy wyłożyć powierzchnię np
8 Zapisać
Pascha

Pascha

Ja określiłabym ją jako sernik na zimno o kremowej, delikatnej konsystencji wypełniony bakaliami. SkładnikiSer
7 Zapisać
Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Wszystkie składniki oprócz mieszanki bakaliowej przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Co powiecie więc, jeśli ser zastąpimy ugotowaną kaszą jaglaną i nerkowcami
5 Zapisać
Pascha, cudowna kremowo-serowa potrawa wielkanocna

Pascha, cudowna kremowo-serowa potrawa wielkanocna

Po wyjęciu odwijamy pieluchę, wylewamy serwatkę  z miski, przekładamy paschę na talerz i odklejamy całkowicie pieluchę
4 Zapisać
Pascha waniliowa z żurawiną

Pascha waniliowa z żurawiną

Jednak podstawą paschy jest mleko lub biały ser/twaróg z dodatkiem żóltek, masła i cukru. Cały czas ucierać i porcjami dodawać zmielony ser
3 Zapisać
Świąteczna pascha. Tradycyjny deser wielkanocny

Świąteczna pascha. Tradycyjny deser wielkanocny

Przekładamy paschę do naczynia z dziurkami w dnie (u mnie doniczki. ) Do proponowanego przeze mnie deseru używamy żółtek ugotowanych na twardo
3 Zapisać
Pascha waniliowa

Pascha waniliowa

Następnego dnia odkryć paschę z gazy, przyłożyć do niej talerz i odwracając naczynie wyjąć sernik na talerz (ja tym razem posłużyłam się paterą
3 Zapisać
Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Paschę można przygotowywać z twarogu sernikowego, a następnie utrzeć go z żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem i masłem
2 Zapisać
Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

, aż płyn się zważy i podzieli na ser i serwatkę (pamiętać, aby cały czas mieszać). Sitko wykładamy ściereczką lub podwójną gazą i odcedzamy ser
2 Zapisać
Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej (bez cukru, bez glutenu)

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej (bez cukru, bez glutenu)

Wszystkie składniki oprócz mieszanki bakaliowej przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę. Co powiecie więc jeśli ser zastąpimy ugotowaną kaszą jaglaną i nerkowcami
2 Zapisać
Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

Ser trzykrotnie mielimy, dodajemy po jednej łyżce do masy maślanej, ciągle ucierając. Wykonanie. Żółtka ucieramy z cukrem na parze na puszystą masę, zestawiamy studzimy, ucieramy dalej dodając miękkie masło
2 Zapisać
PASCHA - bakaliowy sernik na zimno.

PASCHA - bakaliowy sernik na zimno.

Od wielu lat postępujemy właśnie według tego przepisu i nie wiemy czy to jego zasługa, czy tego, że zawsze paschę robimy razem i jako, że nazwisko zobowiązuje, przekrzykujemy miksery i zgodnie twierdzimy, że musimy spróbować po raz tysięczny to co "produkujemy"
2 Zapisać
Wypasiona Pascha Wielkanocna

Wypasiona Pascha Wielkanocna

wlewamy na sitko wyłożone dodatkowo gazą (to ważne, bo inaczej możemy stracić więcej "sera"). Wszystko przez to, że "ser" będziemy robić własnoręcznie
2 Zapisać
Pascha klasyczna, waniliowa z bakaliami

Pascha klasyczna, waniliowa z bakaliami

Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście do dwudziestu paru minut - aż ser w garnku całkowicie oddzieli się od serwatki
2 Zapisać
Waniliowa pascha wielkanocna

Waniliowa pascha wielkanocna

Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.  Ja mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam, że zrobię ją od początku, czyli od samego mleka
2 Zapisać
Pascha

Pascha

Na podwójnie złożonej serwecie lub gazie uformować  bochenek. Masło utrzeć z cukrem, dodać przetarte żółtka i ser oraz cukier waniliowy