Przepis na salceson biały

Salceson w osłonce termokurczliwej

Salceson w osłonce termokurczliwej

- Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy. -na około 5,5 kg salcesonu. Płuca,nerki odparzam trzy razy po 10 min ,a ozory gotuje do stanu pół miękkiego pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka,robimy to bardzo dokładnie ponieważ możemy zepsuć wszystko,wydzielają specyficzny zapach
salceson domowy

salceson domowy

     Już jako dziecko lubiłam salceson, szczególnie ten biały lub czosnkowy (choć do dziś nie przepadam za czarnym) ale wzdragałam się na kawałki kostek i niesmaczne, dziwne skóry, które można było napotkać w kupnych salcesonach
Salceson, ciasto amerykańskie:

Salceson, ciasto amerykańskie:

Żółtka ucieramy z cukrem na biały kolor, dodać cynamon i przesiane kakao. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson
Salceson

Salceson

- Peklosól,sól,pieprz czarny,biały i ziołowy. -na około 5,5 kg salcesonu. Płuca,nerki odparzam trzy razy po 10 min a ozory gotuje do stanu pół miękkiego pamiętając o tym że ozorki trzeba pozbawić skóry a nerki pozbawić białych części ze środka,robimy to bardzo dokładnie ponieważ możemy zepsuć wszystko,wydzielają specyficzny zapach
"Świąteczny, domowy salceson"

"Świąteczny, domowy salceson"

2 duże golonki z dużą ilością mięsa 4 udka z kurczaka 500 g łopatki wieprzowej bez kości 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży, biały por 1 cebula czosnkowa 2 główki czosnku 4 liście laurowe łyżka ziela angielskiego łyżka czarnego pieprzu 5 łyżeczek soli 2 gwiazdki anyżu Kamis kilka goździków opakowanie żelatyny wieprzowej butelka po 3 litrowym oleju Przygotowanie
Dieta ubogoenergetyczna

Dieta ubogoenergetyczna

Tłuste wędliny, kiszka, konserwy mięsne, pasztetowa, salceson, miód, dżemy, marmolady, konfitury, tłuste sery podpuszczkowe żółte, topione, sery pleśniowe, ser „Feta”, sery typu Fromage, ser twarogowy tłusty
BLOK CZEKOLADOWY

BLOK CZEKOLADOWY

Pamiętam jeszcze wersję unowocześnioną, gdzie masę pakowało się w rozciętą butelkę plastikową i po schłodzeniu otrzymywało się jak to niektórzy zwykli mówić "słodki salceson"
Lista sklepów z dobrociami

Lista sklepów z dobrociami

masarnia Markowa -salceson. Bakalie, owoce kandyzowane, pieprz biały i czarny na wagę. Salceson z dzika. Twaróg Biały Bór
Salceson... z galaretek.

Salceson... z galaretek.

Gdy galaretki stężeją, najlepiej po upływie kilku godzin, przygotowujemy biały wypełniacz. Po przekrojeniu wiadomo, dlaczego nazwany został salcesonem
Niepoprawnie politycznie o smalczyku roślinnym

Niepoprawnie politycznie o smalczyku roślinnym

najlepiej salcesonem domowej roboty. Na tym blogu znajdziecie tłuszcze, gluten, biały cukier, mąkę pszenną, mięso, mleko prosto od krowy i jego przetwory i wiele innych rzeczy, które innych mogą oburzyć a mi po prostu smakują
Zioła i ich zastosowanie w kuchni

Zioła i ich zastosowanie w kuchni

Używa się do aromatyzowania octu, gotowanych mięs i salcesonu. Biały pieprz jest łagodniejszy i jest do wielu potraw wprost niezbędny, podnosi bardzo smak jaj, szczególnie faszerowanych, jest doskonały do zup i galaretek rybnych oraz wszystkich dań, które przyprawia się imbirem, do mięs (wieprzowina, wołowina, baranina czy jagnięcina)
Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy

 MIĘTA – świeże listki dodaje się do sałaty, twarożku, szpinaku, pomidorów, do gotowanych mięs (drób) i salcesonu