Przepis na sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika

Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Jeszcze świątecznie. Domowa wersja pysznego ciasta
Domowy sękacz z piekarnika

Domowy sękacz z piekarnika

Coś dla wielbicieli sękacza. Na pewno przyda się trochę cierpliwości, bo gdy ciasto jest w piekarniku trzeba je obserwować przez szybę, w odpowiednim momencie foremkę wyjąć, nalać kolejną warstwę ciasta, wstawić z powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta
Sękacz z foremki

Sękacz z foremki

Nie jest to klasyczny sękacz sejneński pieczony nad ogniem, ale. Ciasto dla cierpliwych, ale na te rarytas warto poczekać
sękacz

sękacz

Jak się jednak okazuje ciasto to można wykonać również w warunkach domowych przy użyciu piekarnika. Lubicie sękacza
Sękacz

Sękacz

Normalnie ciasto wstawia się do piekarnika i wraca się dopiero po upłynięciu jakiegoś czasu.   Dość długo zabierałam się za tego sękacza
Sękacz z orzechami

Sękacz z orzechami

U nas w domu nazywało się taki wypiek sękaczem. Kiedy byłam jeszcze dzieckiem, ciasto to robiła moja mama
Sękacz  domowy- przepis podstawowy

Sękacz domowy- przepis podstawowy

Wkładamy do piekarnika i pieczemyzarumieni się nam góra ciasta. U mnie w domu nie ma drugiej osoby z nietolerancją glutenu także to dość duży problem, zwłaszcza gdy domownicy domagają się "normalnych" ciast, czasami jest ciężko bo gdy muszę takowe przygotować a nie za bardzo mogę je zjeść to nie jest to dość miła sprawa
Sękacz Swiąteczny

Sękacz Swiąteczny

Nie sposób jest upiec w domowych piekarnikach, jedynie można zaprezentować ciasto w przekroju, które tworzy jakby słoje rozciętego drewna, poprzez nakładanie kilkunastu warstw ciasta i pieczenia ich w odstępach czasu, tworzy całość
Sękacz domowy

Sękacz domowy

Po upieczeniu ostatniej warstwy ciasto wyjąć z piekarnika. O pojawieniu się sękacza w Polsce krąży wiele teorii
Sękacz

Sękacz

gram mąki ziemniaczanej. Szczypta. gram zmielonych płatków migdałowych. gram stopionego wystudzonego masła
Wielkanocna Babka - sękacz

Wielkanocna Babka - sękacz

Sękacz*- ciasto maślano - biszkoptowe, które wypiekane jest w sposób warstwowy, dzięki czemu każda z pieczonych warstw odróżnia się i jest bardziej widoczna, a tak pieczone ciasto w przekroju przypomina słoje w pniu drzewa
Ciasto warstwowe

Ciasto warstwowe

W smaku przypomina trochę sękacz. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy