Przepis na sól peklowa

20 Zapisać

Szynka Wędzona

szynka wieprzowasól peklowa ( 3 łyżki)5-6 liści laurowychziele angielskie ( 8 ziarenek)czarny pieprz 2 ząbki czosnkumajeraneksiatka na mięsoprzyprawy według uznaniaDo wody dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę pieprzu, ząbki czosnku, trochę majeranku
12 Zapisać

SZYNKA NA CHLEBUŚ

ja już od dłuższego czasu robię swoje wyroby,i naprawdę oceniam że są 100 razy lepsze niż sklepowe,zapraszam po przepis na szyneczkę zapiekana w musztardzie,wcześniej oczywiście 10dni się peklowała,mówi się że trzeba codziennie ją obracać w marynacie ale ja tego nie robiłam jak sobie o niej przypomniałam to tak zrobilam i powiem wam że niebo w gembie. sól peklowa 50g. Zagotować wodę i przestudzić,wsypać sól wymieszać dodać pozostałe składniki marynaty,wymieszać i tak przygotowaną marynatą zalać kawał mięsa i przykryć włożyć do lodówki można codziennie obracać mięso w rondelku choć nie koniecznie (od czasu do czasu)tak peklujemy 10dni
7 Zapisać

Boczek rolowany z szynkowaru

Boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności ,pieprz biały lub czarny 3-4 g na kg mięsa jak kto lubi sól peklowa 10 g na kg mięsa ,sól kamienna 10 g na kg mięsa,czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie. lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody pięć dni
Więcej przepisów na %s strony