Ryż brązowy z warzywami

Ryż brązowy jest jednym z najbardziej popularnych i zdrowych dań. Jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, a także ma niski indeks glikemiczny. Dodanie do niego warzyw sprawia, że staje się ono jeszcze bardziej pożywne i smaczne. Warzywa dostarczają dodatkowego błonnika, witamin i minerałów, a także są źródłem antyoksydantów.

Ryż brązowy z warzywami można przygotować na wiele różnych sposobów. Można go ugotować na parze lub w wodzie, dodać do niego ulubione warzywa i doprawić według uznania. Można też dodać do niego trochę oliwy z oliwek lub sosu sojowego.

Przepis na ryż brązowy z warzywami

Składniki:

  1. 1 szklanka ryżu brązowego
  2. 2 szklanki wody
  3. 1 cebula pokrojona w kostkę
  4. 1 papryka pokrojona w kostkę
  5. 1 marchewka starta na tarce
  6. 1 łyżeczka soli morskiej
  7. 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  8. 3 łyżki oleju roślinnego

 

Sposób przygotowania:

 

    1. W garnku rozgrzać olej na średnim ogniu.
    2. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, a następnie dodać paprykę i marchewkę.
    3. Smacznie podsmażać przez kilka minut, a następnie dodać ryż brązowy.
    4. Doprawić solą i pieprzem oraz dobrze wymieszać.
    5. Dolać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.

Polecam!

Ryż brązowy z warzywami to idealne połączenie smaku i wartości odżywczych. Jest to prosta potrawa, która może być spożywana codziennie. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych. Przygotuj je samodzielnie lub dodaj je do swojego ulubionego sałatki – obojętnie co wybierzesz, będzie to pyszne!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz