Przepis na rydz przepisy

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Rydze to grzyby, których jeszcze nigdy nie znalazłam w lesie. 12 rydzów (w zależności od wielkości). Smażyć rydze po 3 minuty z obu stron
Lepszy rydz, niż nic

Lepszy rydz, niż nic

Przeżyliśmy inwazję rydzową i wypróbowaliśmy różne opcje drażnienia rydzem podniebienia. Wśród kulinarnych eksperymentów nie mogło zabraknąć dania z rydzem w azjatyckich smakach
Rydze panierowane smażone

Rydze panierowane smażone

Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na dwa sposoby
rydze w zalewie octowej

rydze w zalewie octowej

rydze (najlepsze są małe, duże pokroić) oczyścić i i podgotować w dobrze słonej wodzie, przełożyć do słoików
Rydze w śmietanie

Rydze w śmietanie

Uwielbiamy grzyby, a jedne ze smaczniejszych wg nas to oczywiście rydze. Rydze w śmietanie to taka prosta i szybka wersja, bez dodatków
Rydze w pomidorach

Rydze w pomidorach

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze
Rydze z patelni na maśle z czosnkiem

Rydze z patelni na maśle z czosnkiem

Jeśli już jest wrzesień to znaczy, że pora na rydze. rydze (tyle ile potrzebujecie)Ząbek czosnku pokrojony w plasterkikawałek masłasól, pieprzRydze dokładnie płuczę, sprawdzam czy nie są robaczywe (moje akurat się takie trafiły, połowę musiałam wyrzucić)
Zimowe rydze w marynacie

Zimowe rydze w marynacie

   1  cebula,    2  marchewki    1 kg rydze,    pieprz kulki,    liść laurowy,    1 litr woda,    200 ml ocet 10 %. Rydze obieramy kroimy na mniejsze części i obgotowujemy ok 6 min.   1 cebula, 2 marchewki 1 kg rydze, pieprz kulki, liść laurowy,
Rydze w octowej marynacie

Rydze w octowej marynacie

Jesienią w lesie łatwo o rydza, a jak wiadomo każdy dybie na rydza. Jesienią w lesie łatwo o rydza, a jak wiadomo każdy dybie na rydza
Rydze na maśle z patelni

Rydze na maśle z patelni

Najlepsze rydze to rydze świeże i młode. Niestety często takie młode grzyby są miejscem zamieszkania innych amatorów rydzy, więc zanim zaczniemy oczyszczać grzyby proponuję przekroić kapelusze na pół i sprawdzić ich stan
Rydze na maśle i schab

Rydze na maśle i schab

Mamy to szczęście, że w naszych wielkopolskich lasach mamy dostęp do rydzów, jak również do innych smakowitych grzybów z prawdziwkami i kurkami na czele
Marynowane rydze

Marynowane rydze

Marynowane rydze,. Uwielbiam rydze, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Marynowane rydze, aby ich smakiem cieszyć się także zimą
Rydze w śmietanie z makaronem radiatori

Rydze w śmietanie z makaronem radiatori

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów blaszkowych. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy
Rydze w sosie po cygańsku

Rydze w sosie po cygańsku

Opieńki i mniejsze rydze marynują się już w słoiczkach, a z większych rydzów powstał pyszny sos cygański
Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle to właśnie smak, na który czekam cały rok. Rydze dokładnie oczyść. Na niedużym ogniu smaż rydze, ok