Przepis na ryby w zalewie octowej do słoików

15 Zapisać
Śledzie smażone, w zalewie octowej

Śledzie smażone, w zalewie octowej

W taki sposób można też przygotować inne małe ryby albo kawałki większych konserwując je na jakiś czas
12 Zapisać
Kotleciki z dorsza w zalewie octowej

Kotleciki z dorsza w zalewie octowej

Z ryby usunąć wszelkie ości. Kotleciki przełożyć do słoików, zalać gorącym płynem, razem z cebulą i przyprawami
122 Zapisać
Kanie smażone, marynowane w zalewie octowej

Kanie smażone, marynowane w zalewie octowej

Podobnie przygotowuje się niewielkie ryby czy rybne kawałki, ale niektóre grzyby też bardzo dobrze się sprawują w takim wydaniu
9 Zapisać
Śledź smażony w zalewie octowej

Śledź smażony w zalewie octowej

ryby obtoczyć w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu
5 Zapisać
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przygotowanie jest bardzo proste, jedynie trzeba trochę odczekać aby rybka dobrze przeszła marynatą
4 Zapisać
Smażona ryba (płoć, płotka) w zalewie octowej

Smażona ryba (płoć, płotka) w zalewie octowej

Małe ryby słodkowodne są bardzo zdrowe i smaczne, niestety ich minusem jest duża ilość ości, która niestety zniechęca do jedzenia
4 Zapisać
SMAŻONA RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

SMAŻONA RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

Odstawiamy do wystudzenia. mąka do panierki. Po wystudzeniu słoików przechowujemy je w chłodnym miejscu. Tak więc, niejako z konieczności, przypomniałam sobie, że kiedyś mój małżonek kupował sobie rybę w zalewie octowej
4 Zapisać
Ryba smażona- wekowana w prostej zalewie octowej

Ryba smażona- wekowana w prostej zalewie octowej

ryby słodkowodnej ( lin, szczupak, karp, okonie itd. podobno były to filety z leszcza ( + dołożyłam coś z morskich co było w zamrażarce )
2 Zapisać
Okoń smażony w zalewie octowej  ! Wyszły idealne!

Okoń smażony w zalewie octowej ! Wyszły idealne!

Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby
1 Zapisać
Smażony filet z dorsza w zalewie octowej

Smażony filet z dorsza w zalewie octowej

tak to są właśnie moje smaki,nie każdy lubi takie przysmaki,ja uwielbiam ryby,grzyby oraz warzywa w zalewie słodko-kwaśnej
1 Zapisać
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie
0 Zapisać
Kulki rybne w zalewie octowej

Kulki rybne w zalewie octowej

Do masy dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem wymieszać dokładnie. sól do smaku. Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach
0 Zapisać
Hylyng opiekany z cebulą, zanurzony w zalewie octowej – czyli śledzie po kaszubsku

Hylyng opiekany z cebulą, zanurzony w zalewie octowej – czyli śledzie po kaszubsku

Już w środy gospodynie przygotowywały soloną marynatę, do której wkładały ryby, aby w piątek móc je opiekać w piecu
0 Zapisać
Fish fillets in vinegar | Filety rybne w zalewie octowej

Fish fillets in vinegar | Filety rybne w zalewie octowej

Mój tata jeździł kiedyś na ryby z moim bratem i dziadkiem. Rybę wkładamy do dwóch dużych słoików, dodajemy cebulę i zalewamy octem z wodą
4 Zapisać
Leszcz w marynacie octowej

Leszcz w marynacie octowej

Ryby w takiej octowej marynacie bardzo lubię, bo to miłe połączenie kwaśnego i słodyczy (mamy w zalewie cukier), a poza tym to świetny sposób na pozbawienie ryby ości
3 Zapisać
Szczupak w zalewie

Szczupak w zalewie

Wychowałam się w domu, gdzie rzadko były przygotowywane ryby a tym bardziej w zalewie octowej, ale raz miałam okazję spróbować szczupaka według tego przepisu i postanowiłam spróbować swoich sił
2 Zapisać
Śledź w zalewie pomidorowej

Śledź w zalewie pomidorowej

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe
2 Zapisać
W głównej roli Klapsa Faworytka ( gruszki w słodko kwaśnej zalewie)

W głównej roli Klapsa Faworytka ( gruszki w słodko kwaśnej zalewie)

Będące doskonałą przystawką do delikatnego mięsa drobiowego czy ryby. W związku z tym, że są one przygotowywane w zalewie octowej i w niej wystudzone pasteryzacja nie musi trwać długo